Inlägg

Visar inlägg från januari 26, 2020

Pizzadeg rumstemperatur

Bild
Detta är en deg som fått jäsa 24 tim i rumstemperatur. Jag har testat ut denna några gånger nu och förfinat den. Nu är jag nöjd och detta är ren kärlek för mig 🥰 3 dl kallt vatten 10 g jäst 2 msk olivolja Ca 6,5 dl tipo 00 Salt Blanda jäst och vatten snabbt. Häll i mjöl och olivolja och sätt igång maskinen. Efter en stund tar jag i saltet. Maskinen går sammanlagt ca 20 min. Degen ska vara lite kladdig, absolut inte hård eller kompakt! Forma till en boll. Sätt plastfolie över bunken och låt stå 24 tim. När du bakar ut pizzan (1 deg blir 2 runda pizzor) så använd lite mjöl i botten och lite lite uppepå så du precis klarar å forma den. Kavla inte!! Tryck och dra ut degen med händerna för att bevara luften i degen för ett krispigt resultat 🙏

Frallor på överbliven pizzadeg

Bild
När jag bakar pizza sätter jag ibland flera degar och alla används inte alltid till pizza. De är nämligen jättegoda som frallor oxå. Så sätt en pizzadeg och efter 4-12 timmars jäsning i rumstemperatur får den gå in i kylen över natten. Nästa eller näst nästa morgon tar du ut degen ur kylen och låter den vila lite på bänken sedan gör du härliga frallor till frukosten. Forma frallor och lägg på bakplåt med med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på vallmofrön, eller sesamfrön eller ost eller vad du vill. Grädda mitt i ugnen på 220 grader i 10-12 min.  Låt vila några minuter innan du skär upp dom.  Recept på min pizzadeg  här