Inlägg

Visar inlägg från april 14, 2019

Grillade kycklingvingar

Bild
Ett riktigt gott grillmåltid blev det idag med med ribs och kycklingvingar. Recept på ribsen ligger redan i bloggen. Jag provade blanda till en ny kryddblandning till kycklingvingarna.  Rub till kycklingvingar : 1 tsk chipotlechili 1 tsk vitlöksplver 0,5 tsk cayennepeppar 2 msk paprikapulver 1,5 msk torkad koriander 2 tsk salt 1,5 msk brunt socker Skalet från en apelsin Skalet från 1 citron. Blanda allt. Gnid in kycklingvingarna i kryddan och låt stå i kylskåp några timmar. Grillad sedan på indirekt värme i ca 20-25 min. Önskad mer färg så bränn av dom några minuter på direkt värme.

Fläskfilé med potatisrosor och smördegsinbakad sparris

Bild
Fläskfilén ansas och skärs i lagom tjocka skivor. Stek i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar. När du stekt färdigt alla kokar du ur stekpannan med ca 1,5- 2 dl vatten. Lägg undan till såsen.  Sparris: Skär av den träiga änden. Dela bacon på mitten på längden så du får en smalare remsa. Dela smördeg lika breda remsor som baconet. Snurra runt baconet på snedden runt sparrisen ta sedan remsa med smördeg å vrid runt baconet på snedden där det är mellanrum. Pensla med uppvispat ägg och in mitt i ugnen på 200 grader i ca 15- 20 min. Såsen: 1/2 vitlök finhackad 1,5 chili finstrimlad- ta med några av kärnorna 4 dl grädde 2 msk kalvfond Avkoket från stekpannan 2 msk vitt vin  Salt Chiliflakes Ca 10- 12 varv med pepparkvarn Fräs vitlök och chili i smör 2- 3 minuter på medelvärme. Slå på grädden och fonden och avkoket från stekpannan. Låt småkoka ca 5 min. ta i kryddorna, småkoka igen några minuter. Slå i vinet och småputtra i 10 min. Sila av. Potatisen: Skiva potatisen tunt i mask

Pasta med fläskfilé

Bild
En smakfull pasta är alltid gott, häll upp i en stor skål att samlas runt och hugg in!  1 fläskfilé, ca 500 g 1 burk kronärtskockshjärtan i lag 1 kruka persilja 1 vitlöksklyfta Ca 8 soltorkade tomater 1 citron, skal + saft 4- 500 g pasta, jag tog penne Salt Peppar Koriander, torkade Chiliflakes Börja med att ansa fläskfilén och skär i mindre bitar/strimlor. Finhacka persiljan. Skala vitlöken å tryck till den lite. Häll av kronärtskockshjärtana och låt rinna av. Skär sedan i lite mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna. Riv skalet från 1 citron. Sätt på pastavattnet och koka pastan. Stek under tiden fläskfilén i smör/margarin. Kryddra med salt, peppar, koriander och chiliflakes. Stek i omgångar på medelvärme och ställ åt sidan. Höj värmen och häll i olivolja, sedan i med vitlöken, soltorkade tomater och persiljan, spara lite till garnering. Stek på medelvärme 2-3 min. Fyll på med olivolja om det verkar bli torrt. I med kronärtskockshjärtana och citronskalet och stek på medelvärme

Calzone

Bild
1/2 paket jäst 3 dl fingervarmt vatten Ca 7 dl manitoba cream  2 msk olja, oliv eller raps Salt Blanda ut jästen med vattnet och ha i resten av ingredienserna. Kör i maskin 20 min. Jäs i 1 tim. Dela degen och kavla ut till rundingar. Ta på tomatsås på halva och sedan ost och oregano. Sedan på med önskad fyllning. Jag tog en med purjolök och rökt skinka och en med köttfärs. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanterna. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 20-30 min. Mitt i ugnen på 250 grader varmluft i 8- 10 min. När de är färdiga pensla med olja och på med oregano.

Grillbricka

Bild
En härlig grillbricka är som bekant något av det bästa jag vet att samla familjen runt. Här är en variant. Här har vi baconlindad fläskfilé, kycklingfilé, ribs, potatissallad, melon- och fetaostsallad. Min hemmagjorda bbqsås fick göra sällskap här, recept ligger i bloggen.  Potatissallad: Ca 1,5 kg nypotatis skrubbade Ca 4-5 msk creme fraiche Ca 4-5 msk majonnäs Purjolök Kapris Salt Peppar Koka skrubbade och delade potatisar färdiga i saltat vatten. Häll sedan av vattnet och låt svalna. Blanda sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Tomat- och chiligryta på grillen

Bild
Grytan gjorde jag på ett ungefär såhär: 1kg högrev 2 burkar mutti hela skalade tomater 3-4 morötter, skalade i bitar 2 röda paprikor, i bitar 3 lagerblad 2 vitlöksklyftor, skalade 3-4 färska chilli, urkärnade och skär i bitar 2 gula lökar, skalade och skär i båtar 3 selleristicks, i bitar Ca 2 tsk honung Ca 2- 3 msk tomatpuré Ca 4-5 dl rött vin Vatten Salt Peppar Spiskummin Paprikakrydda Chillikrydda Oregano Grillen: Använde briketter på ena sidan av grillen. Fyllde på med briketter 2 ggr under grillningen. Rensa högreven och skär i större bitar. Ställ en järngryta på grillen och ta i solrosolja och sedan lite smör. När det smält så bryn på köttet i omgångar med salt och peppar. Lägg undan. Fräs då på grönsakerna i omgångar till de blir glansiga och får en fin färg. Lägg i köttet igen och blanda. Häll i tomaterna och tomatpurén, blanda. I med kryddor, smaka av ofta och fyll på med mer kryddor eftersom det behövs. På med vinet och sedan med lite vatten till en bra konsistens. På med loc

Mexikansk gryta

Bild
God hemmagjord Mexigryta på mitt sätt på knappt 30 min  500 g blandfärs 1/2- 1 röd chili 1 liten burk majs 1 röd paprika 1 grön paprika 1 vitlöksklyfta 2 msk tomatpuré 1 köttbuljong 3 dl ris (20 minuters ris) 1 burk kidneybönor Vatten Salt Peppar Cayennepeppar Chilipulver Paprikapulver Jag börjar med att fräsa på en skalad vitlöksklyfta, paprika i bitar och chili i ringar i smör i en gryta, låt det surra tills paprikan börjar bli lite mjuk och blank. Tar sedan i blandfärsen och steker den. Nu tar jag ut vitlöksklyftan men det gör du såklart som du vill. Sedan blanda i tomatpuré och i med riset och fyll upp med vatten. Häll i majsen, buljong och krydda. Sätt på lock å småputtra ca 20 min till riset är klart. Kolla vattenmängden under tiden, fyll på om det ser torrt ut. Om det ser ut å va för mycket i slutet så ta av locket en stund. Sista minutrarna går bönorna i. Jag sköljer av dom först.

Piggelindrink

Bild
En av 90- talets stora drinkar var ju piggelindrinken, iallafall för mig och den är ju bara så god! Fredag, värmebölja och jag är ledig ☺ Då är det lov att svalka sig med något extra gott 🥂 Piggelindrink: ● 1 piggelin ● Vodka, jag tycker Finlandia är god till denna men funkar med annan oxå. ● Fruktsoda eller sprite går lika bra. Lägg en piggelinglass upp- och ner i ett glas. Häll i vodka efter smak och fyll upp med drickan. Låt glassen smälta och rör runt.

Klyftpotatis

Bild
Potatis..detta är ett favorittillbehör till fläskfilé här hemma.  12-13 potatisar av fast sort 2 paprikor, röd å grön 1 röd lök Flingsalt  Peppar Smör  Skala potatisarna å skär i klyftor, lägg i kallt vatten ca 30 min. Skölja av en gång till och låt vattnet rinna av ordentligt.  Skär upp paprika i större bitar och löken i båtar.  Lägg sedan allt i en form. På med flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Lägg i några smörklickar runt om i formen. Fyll på med smör efter en stund om det verkar bli för torrt. Ugnen på 210 grader 4D varmluft i cirkus 45 min - 1 tim.  Jag använder 2 plåtar om det är mycket potatis. Då sänker jag graderna till 180 grader efter ca 20-30 min. Jag rör runt ung var 10 min så det inte fastnar i botten.  Sista 10-15 minutrarna lägger jag med sparris som jag kokat i saltat vatten i 3 min och små tomater. 

Hemmagjord falsk kebab

Bild
Detta är supergott och man fyller bara med sina favoriter. Pitabröden tar lite tid men är så värt det.  Till kebaben använde jag blandfärs och gjorde en kryddblandning på  Svartpeppar  Paprikapulver  Torkad koriander Chilipulver  Oregano Spiskummin  Vitlökspulver  Gurkmeja Cayennepeppar Har inga mått då jag gick på känsla. En hel skalad vitlöksklyfta och kryddblandningen gick i några sekunder först i varm panna med smält smör och sedan i med köttet, salta och blanda runt. Sedan plattade jag ut köttet som en pannkaka och stekte på den och när jag skulle vända och steka på andra sidan så lyfte jag upp "kakor" och vände. Stek färdigt. Ta ut vitlöksklyftan och släng. Fyll sedan pitabröd med dina favoriter, jag använde kebabsås, sallad, tomater, gurka, majs, kött, mer sås och feferoni. Recept på bröden kommer från Zeinas Kitchen recept  Här  och kebabsåsen från Jennys Matblogg, recept  Här