Inlägg

Visar inlägg från februari 9, 2020

Ärtsoppa med fläsklägg

Bild
Ärtsoppa med fläsk är billig mat att köpa in (köper läggen när den är billig, 20kr/kg) och som man oftast har kvar rester av så man kan äta över flera dagar eller frysa in i portionsförpackningar.  Man kan göra på mång olika sätt, koka fläsk och ärtor ihop. Börja koka fläsket och i med ärtorna efter nån timme. Eller var för sig. Jag gör var för sig för det passar mig bäst. 
Dag 1: lägg ärtorna i ett durkslag och spola av i kallt vatten. Lägg sedan ärtorna i en kastrull och fyll på med kallt vatten så ärtorna täcks och lite till. Sätt på locket och låt stå i minst 12 timmar.  Detta är mycket viktigt då ärtorna innehåller lektiner vilket kan ge bl.a illamående, diarré, magont osv om man inte blötlägger de först. 
Skölj läggen i kallt vatten och lägg i en stor kastrull. Fyll med kallt vatten så det täcker köttet. Lägg i en hel morot, behöver inte skalas och en skalad lök delad i 2. Skala rotsellerin och skär i större bitar och lägg i. I med lagerblad, pepparkorn och timjan. Koka upp. Skumma …