Inlägg

Visar inlägg från mars 22, 2020

Coleslaw

Bild
Coleslaw tycker jag är fantastiskt gott till grillat eller varför inte byta ut dressing och grönsaker på burgaren med coleslaw, magiskt 😋 Jag höftar det mesta men har iallafall gjort ett ca recept hur jag gör 😊 Jag tycker om när den görs ganska krämig så den får satt sig ordentligt i kylen, gärna ett dygn men prova dig fram vad du gillar bäst 🤗 Ca 300g strimlad vitkål  3 finstrimlade morötter 1/2 finstrimlad röd lök 1-2 tsk dijonsenap 3 dl creme fraiche  3-4 msk majonäs  Blanda allt och smaka upp med salt och nykvarnad svartpeppar. 

Snabb kycklingfilé med god sås

Bild
Detta är en snabb vardagsrätt med mycket smak 😋 Kycklingfiléer  3 msk creme fraiche paprika & chili 3 dl grädde Salt Peppar Paprikapulver  Dela filéerna på längden så de blir tunnare och går snabbare att tillaga. Bryn de ordentligt i smör och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Har du många filéer så bryn i omgångar.  När alla är klara så lägg alla tillbaka i stekpannan och ha i creme fraiche och grädde, blanda och smaka av om det behövs mer salt.  Låt puttra under lock på låg värme till tillbehöret är klart, t ex ris elles pommes, 15- 20 min ca.  Servera med nån grönsak 😋

Surdegsgrund

Bild
Jag har länge länge haft lust att lära mig baka surdegsbröd men aldrig kommit till skott. Nu var det dags. Tiden känns rätt. Jag har tid och framförallt fått tillbaka lusten att skapa igen 😊 Jag har tittat runt på internet och det är ju en djungel det här men jag fastnade för Martin Johansson, pain de Martins recept på surdegsgrund och sedan bröd. Eftersom jag är så ny till detta kommer jag prova lite olika recept först innan jag börjat prova själv. Så i fredags var det alltså dags att bege sig ut i det okända (torsdag idag) 👏 Surdegsgrund: 0,5 dl rågmjöl 0,5 dl vatten Blanda i en burk och sätt på lock men skruva inte åt det helt utan låt det vara lite på glänt. Låt den stå i rumstemperatur. Efter ett dygn, häll ut nästan allt, spara lite i botten bara och fyll på med 0,5 dl vatten och 0,5 dl rågmjöl. Upprepa detta en gång per dygn i ca 4 dagar. Förvaras sedan i kylskåp och matas innan bakning.  Lägger med länken till receptet på själva brödet från pain de Martin här

Stuvade makaroner

Bild
Klassiskt stuvade makaroner är ju så himla gott! 😋 1 l mjölk 5 dl ideal makaroner  Salt Svartpeppar  Muskotnöt  Häll upp mjölken i en kastrull och koka upp. Häll i makaroner och salta. Koka på låg värme under konstant omrörning i 15- 25 min till du har en fin stuvning. Smaka upp med evt mer salt och med peppar och riven muskotnöt. 

Lasagne- tomatbaserad

Bild
500 g blandfärs 1 gul lök 1 stjälkselleri 1 morot 1 vitlöksklyfta  1 färsk röd chili 1 paket bacon 1 burk mutti pelati (skalade hela plommontomater) Ca 2 msk tomatpuré  2 msk oxfond med rödvin Ca 1-2 dl rött vin Ca halva tomatburken med vatten (om du skippar vinet så ta en hel burk med vatten)  Salt Svartpeppar från kvarn Finhacka löken och skär sellerin i små bitar. Finriv moroten och skär upp chilin i ringar.  Skär upp baconet i små bitar.  Smält smör i en gryta och lägg i lök, hel vitlöksklyfta, selleri, morot och chilin. Stek några minuter, det ska inte ta färg utan blankas av. Lägg i baconet och stek på till det börjar ta lite färg. Lägg då i tomatpurén och stek på nån minut till.  I med blandfärs och stek till den är klar. Slå då på tomaterna, vin och vatten och fonden. Rör runt. Smaka av med salt och peppar. Sätt på lock och låt småputtra 1,5- 2 timmar.  Ostsås: Ca 2-3 msk smör Nästan 1 dl mjöl Ca 8 dl mjölk 2 dl riven ost Salt Peppar Muskotnöt  Smält smör i en kastrull och häll