Inlägg

Visar inlägg från september 8, 2019

Lady & Lufsen

Bild
Goda persiljeköttbullar i mild tomatsås som passar både små och stora, kan väl inte bli bättre vardagsmat. Vill man ha lite mer skjuts i tomatsåsen så ta i lite sambal oelek.  Såsen:
400 g passerade tomater, mutti
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 köttbuljong
1 hel vitlöksklyfta  1 gul lök  1-2 msk hackad färsk persilja Börja med att skala lök och vitlök och värm en kastrull med smör. Lägg i lökarna hela och stek till de får bra färg. Häll i tomatsåsen och övriga ingredienser. Koka upp och låt sjuda. Ta ut lök och vitlök när det är dags att servera. 

I köttbullarna har jag: 500 g Blandfärs
1 Ägg
Mjölk till smetig konsistens
Salt
Tellicherrypeppar
Färsk hackad persilja Blanda, forma och stek i smör. Lägg över i såsen ca 15 min. Koka ur pannan med 1 dl vatten i stekpannan när köttbullarna är färdigstekta och reducera ner till hälften. Häll över i såsen. Ostchips:
Använd den osten du tycker om och har hemma, t.ex Parmesan, västerbottenost eller annan ost. Riv ost. Lägg ca 1 msk ri…

Smulpaj med blåbär

Bild
250-300 g blåbär, frysta går bra
1 dl socker  2-3 msk potatismjöl
Lägg blåbären i en form. Blanda socker och potatismjöl och blanda in i blåbären. Ställ in mitt i ugnen på 220 grader i 10-15 min. 
Gör under tiden smuldegen:
3 dl mjöl 0,75 dl socker  1 nypa flingsalt  100 g rumsvarmt smör 
Blanda ihop allt och nyp ihop med fingrarna till en smuldeg. 
Ta ut formen och rör försiktigt runt. Fördela smuldeg en jämnt över bären. Ställ in i ugnen igen i 15-20 min. 
Servera med vaniljglass eller Vaniljsås 🥰

Tekakor

Bild
Goda, mjuka och saftiga tekakor kan aldrig bli fel 😋
1 jäst 5 dl fingervarm mjölk 1-2 tsk salt 1 ägg  100 g rumsvarmt smör  Ca12-13 dl vetemjöl
Börja med att blanda jäst och mjölk tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan salt och ägg och blanda. Sedan mjölet, inte allt på en gång. Tillsätt smöret i små bitar. Fyll på med mjöl till en glansig och smidig deg. Låt maskinen gå ca 10 min. Låt jäsa under plast i 1 timme.
Kavla ut till en fyrkant ca 1,5 cm tjock och stansa ut rundingar, jag använde ett shakerlock 😅 Tycker du det är svårt att kavla så det blir jämntjockt så dela degen i ca 30 bitar och forma bollar och kavla dom runda.
Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och strö på lite mjöl om du vill. Jäs under bakduk i 30 minuter. 
Grädda mitt i ugnen på 230-250 min i 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Smulpaj med äpplen och salt kolasås

Bild
Det här är så vansinnigt gott, och sött 😋

Kolasås:
2,5 dl grädde  0,75 dl ljus sirap 3 msk socker  En nypa flingsalt  1 msk smör
Blanda socker, grädde och sirap. Koka upp under omrörning och fortsätt koka i ca 10 min till den tjocknar och mörknar lite i färgen. Ta i flingsalt och smör och ställ åt sidan. 
4-5 äpplen. Skalade och klyftade. Stek i omgångar i smör i en stekpanna och 1 msk socker och pudra lite kanel över. Det ska inte vara torrt i stekpannan men lite såsigt, så ta i mer smör om det är torrt. Stek på medelvärme tills äpplena precis börjar å mjukna. Häll i de i en pajform. Häll på kolasåsen och lägg i några pecannötter. 
Smuldeg:
3 dl mjöl  0,5 dl socker  1 nypa flingsalt  100 g rumsvarmt smör 
Nyp ihop till en smuldeg och fördela över äpplena och såsen. 
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 25-30 min. 
Servera med vaniljglass 🥰

Brun lapskaus

Bild
Brun lapskaus är en rätt som jag har med mig från när jag var barn och bodde i Norge 🤗 Det är ett långkok och riktigt gott så det värmer i själen 🥰 Detta var första gången jag lagade det själv och det blev faktiskt riktigt gott 😋
Min bruna lapskaus:
Ca 1,2 kg högrev  1 stor gul lök 2 msk mjöl Ca 1 l vatten 4 dl oxfond eller 2 köttbuljongtärningar (om du använder hemmagjord fond så dra av ett par deciliter på vattnet)  3 stora morötter 6-7 normalstora potatiar Ca 2-300 g kålrot Ca 100-150 g persiljerot
Börja med att finhacka löken och skär rent köttet och skär det i mindre bitar.
Jag brynde löken i en järngryta i smör och köttet i omgångar i smör i en stekpanna. Efterhand som köttet blir ordentligt brynt så lägg över det till grytan med löken, se upp så inget blir bränt. Det ska bara bli väl brynt. Salta och peppra. När allt kött är klart så koka ur pannan med ett par deciliter av vattnet. 
Strö under tiden på mjölet på köttet och löken och rör ordentligt. Häll på avkokey från stekpannan och rör…