Inlägg

Visar inlägg från maj 5, 2019

Ugnsbakad torsk med smak av soltorkade tomater och fetaost

Bild
Till 2 torskfiléer använde jag: 2 torskfiléer  1 bägare creme fraiche soltorkade tomater och fetaost  1 dl grädde Salt Limepeppar Några soltorkade tomater Börja med att krydda fisken med salt och limepeppar. Lägg i en ugnsfast form Blanda sedan creme fraichen med grädden och häll över fisken. Lägg på några soltorkade tomater.  Grädda mitt i ugnen på över- och undervärme på 225 grader i ca 20 min.  Här serverat med sparris och gratinerat mos.  Sparrisen har kokats i saltat vatten i 2 minuter. 

Chokladbollar

Bild
Idag är det ju chokladbollens dag så då är det bäst att bjuda på det. Gjorde vanliga traditionella och sen gjorde jag några specialare. Jag har en chokladtårta med en god glasyr, så då tänkte jag att den glasyren kan man ju kanske doppa chokladbollarna i?! Ja, det kunde man! Supergott ju, men mäktigt så räcker med en sån i taget.  Chokladbollar: 150 g rumsvarmt smör Ca 4 dl havregryn  1 dl socker  3 msk kakao 1 msk vaniljsocker  3 msk kaffe Mät upp ingredienserna och ha i en bunke. Blanda allt med händerna till en kladdig massa.  Rulla sedan bollar. Jag fick 25 st. Men det beror ju på hur stora eller små man gör dom.  Glasyr: 3.5 dl florsocker 2 msk vaniljsocker  2 msk kakao 3 msk kaffe 100 g smält smör Romessensce eller arraksdroppar Smält smöret och låt svalna lite. Blanda under tiden övriga ingredienser. Ha sedan i smöret och blanda. I med romdropparna.  Rulla sedan chokladbollarna, några i riven kokos och några i chokladen och sedan med strössel.  Ställ i kylen minst 1 timme. De me

Vitlöksbröd med sting

Bild
Igår bakade jag minibaguetter till kvällsmat (recept  Här ) och av några av de som blev över gjorde jag vitlöksbröd av som tillbehör till dagens lasagne. Baguette Smält smör, hur mycket beror på hur mycket bröd du har. Men runt 100 g Finhacka färsk persilja Finhacka en vitlöksklyfta, eller fler om du föredrar det Flingsalt Chiliflakes Lägg i finhackad persilja och vitlök i det smälta smöret. Skär baguetten i lite tjockare skivor. Bred på smörblandningen. Ta på flingsalt och chiliflakes tillslut.  Jag körde de på varmluft med grill i ca 5 min till de blir frasiga och goda. 

Minibaguetter

Bild
Enkla och goda minibaguetter. Spröda och luftiga. Jag tog utgångspunkt i 5 dl. vätska så då blev det såhär: 1/2 pkt jäst 5 dl vatten, kallare än ljummet men inte iskallt Salt + flingsalt  3 msk olivolja Ca 12- 13 dl mjöl, Manitoba Cream  Blanda först ut jästen med vattnet. Tillsätt mjöl, inte allt på en gång, olja och salt. Kör med maskinen till en smidig deg. Kör sedan maskinen i 20 min.  Jag jäste min deg i ugnen på ångfunktionen, 40 grader i 30 min.  Ta ut bunken och häll ut degen. Forma minibaguetter och lägg på bakplåtspapper på plåt. Skär ett snitt i varje med en vass kniv. Efterjäsa under bakduk ca 40 min.  Pensla med vatten. Jag gör mina på 170 grader med över och undervärme och ånga, intensitet 2 i ca 30 min.  Har du inte ångfunktion så kan du ta nästan ljummet vatten och jäs första gången under plast ca 1,5- 2 timmar och kör de i ugnen på över- och undervärme på 225 grader i ca 10-15 min. 

Lasagne

Bild
I lasagnen har jag: 500 g Blandfärs 0,5- 1 Färsk chili 1 vitlöksklyfta- hel  (ta ur när lasagnen ska monteras) 2-3 msk Tomatpuré 2-3 msk Creme fraiche Lite mjölk Ca 2 dl rött vin  Salt Peppar Paprikapulver Cayennepeppar  Chilipulver Stek blandfärsen och ta i chilin och vitlöken och låt steka med en stund.  Ta sedan i tomatpurén och creme fraichen, blanda väl. Ta i eventuellt vinet å mjölken till lagom konsistens. Smaka upp kryddorna och låt småputtra 1- 1,5 timme under lock.  På bilden har en dubbel portion lagats.  Traditionell ostsås och lasagneplattor, riven ost på toppen. 225 grader mitt i ugnen ca 20 min

Glasskrämbullar med chokladtäcke

Bild
Alltså på riktigt, det här är seriöst gott! Jag gjorde först vanliga släta bullar med kardemumma, idag använde jag en halv sats av min bulldeg, lägger med länken här längre ned.  Enda ändringen jag gjorde var jäsningen, jag jäste 45 min på 40 grader på jäsningsprogrammet i ugnen. Efterjäste dom när de var formade i 45 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 220 grader i ca 9 min. Låt svalna. Under tiden görs glasskrämen (den kallas så för att den påminner om smaken på mjukglass).  Jag använde pulvermarsan. Jag gjorde på 3 dl mjölk och tog då ca 5 msk pulver. Fyll på med mjölk eller pulver, tänk att det ska vara fyllning i bullar. Jag tog i 2 tsk vaniljsocker oxå. Blanda detta sedan med 3 dl vispad grädde, 1 msk vaniljsocker här i. Ställ i kylen till den ska användas. När bullarna svalnat, fyll en spritspåse med rund tyll med krämen och fyll bullarna. Var försiktig så de inte spricker, det hände mig.  Smält 300 g ljus blockchoklad över vattenbad och doppa v