Inlägg

Visar inlägg från september 15, 2019

Hemmagjord bearnésås

Bild
Det är något visst med beasås i allmänhet och hemmagjord i synnerhet. Här är min 😋 Beasås: 300 g smält smör 6 äggulor 1/2 dl rödvinsvinäger  10-12 hela vitpepparkorn 1 dl vatten 3 små eller en storschalottenlök Färsk dragon Färsk persilja Koka upp vatten till vattenbad. Skär upp lök och ha i en kastrull med vitvinsvinäger, vatten, vitpepparkornen och ett par kvistar var av dragon och persilja.  Koka upp och låt reducera till lite mindre än hälften är kvar. Sila över det till en annan kastrull eller bunke. Vispa ner äggulorna å ställ kastrullen/bunken i vattenbadet eller direkt på plattan. Vispa till den tjockleken du vill ha. Ta bort från vattenbadet/plattan. Börja hälla i smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Lite i taget. Ta inte med bottensatsen.  Smaka upp med finhackad dragon, persilja, salt och nykvarnad vitpeppar. Vill du ha annan smak så kan du ta i t.ex lite cayennepeppar eller chipulver, det är oxå väldigt gott. Här är grunden för en klassisk bearnésås. Nu kan du

Stekt fläskfilé med pommes och beasås

Bild
1 fläskfilé ansas och skivas. Stek i smör, salta och peppra.  Serveras med hemmagjorda pommes och hemmagjord beasås.  Stek upp lite färska champinjoner och paprika till så är det en fullgod mat på en fredagskväll med familjen 🥰 Recept på pommes  Här Recept på bearnésås  Här

Pommes Frites

Bild
Frasiga och goda pommes går att få hemma utan fritös. Med en varmluftsugn funkar det utmärkt 🤗 5 bakpotatisar, tvättade, behåll skalet på Olivolja Flingsalt Pommes: Skär av båda ändarna och dela och skär i stavar. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över 2-3 msk olivolja och på med flingsalt. Mitt i ugnen, varmluft 200 grader. Vänd på potatisarna efter 30 min. Efter ca 50 min när potatisen fått fin färg sänker jag ugnen till 180 grader. Låt stå ca 10-15 min (individuellt vilken ugn man har så holl koll) till tills den blivit knaprig och fin.

Färsbiffar med kålstuing

Bild
En fantastiskt god vardagsmatsrätt som för tankarna direkt till min barndom hos mormor och morfar på Lambertseter i Oslo 🥰 Köttkaker: 500 g blandfärs 1 ägg Lite mjölk till kladdig konsistens Salt Svartpeppar Muskotnöt Rör i 1 ägg och mjölk. Smaka upp med kryddorna. Forma till köttkaker (färsbiffar) och stek en liten stund på båda sidor i smör. Jag lagar brunsås till och låter biffarna småputtra i såsen medan potatisen kokar. Brunsås: Gör en bruning på smör och mjöl. När det har blivit riktigt brunt så tillsätt vatten och mjölk och lite grädde eventuellt. Smaka av med fond, salt, peppar och soja. Servera med kålstuvning, recept Här

Kålstuvning

Bild
Ett varmt minne för mig från barndomen är middagarna hemma hos min mormor. En av mina favoriter var köttkaker (färsbiffar) med potatis, brunsås och kålstuvning 😋 Jag frågade min mormor om receptet på stuvningen när hon levde. Men som alla andra recept jag frågade efter fick jag bara ingredienserna. Min mormor som så många andra lagade inte mat efter recept utan på känslan. Så svaret blev ofta "du tar bara en däsch av det och en däsch av det å så gör du bara så å så". Japp, enkelt eller hur? 😅 Jag gjorde det men fick aldrig riktigt samma smak (gör man nånsin det)! Jag själv har oxå alltid lagat mat efter känslan och inte recept. Höftat mig fram till olika maträtter. Men när jag startade bloggen fick jag varsegod börja ta mått så gott jag kunde 😅 Jag provade för länge sen att göra kålstuvning efter ett recept av Tanja Foss som är grundaren till Fb gruppen Mat Fra Bunnen och den tillhörande bloggen matfrabunnenfb.blogg.no och den var väldigt lik min mormors 👏🥰 Så nuförtiden

Pasta

Bild
Är det något jag verkligen älskar så är det pasta. Det är som comfortfood för mig och kan varieras i oändlighet 😋 Här är en snabb och enkel variant för dagar man inte orkar stå i köket flera timmar eller bara vill ha en god pasta 🤗 Tagliatelle 1 paket bacon 1 bunt grön sparris 2-3 äggulor 1-2 dl pastavatten Salt  Svartpeppar från kvarn Koka pastan efter anvisningar.  Stek under tiden baconet.  När det återstår ca 3 min på pastan lägg i sparrisen och låt den koka med sista tiden. Häll av pastan och rör i äggulorna. Tillsätt pastavatten och blanda.  Tillsätt baconet i bitar och sparrisen i mindre bitar. Lägg upp på tallrik och toppa med salt och peppar från kvarn 🥰