Inlägg

Visar inlägg från oktober 20, 2019

Rödvinssky

Bild
En god rödvinssky kan lyfta en rätt till skyarna. Denna vill man gärna slicka rent tallriken efter 😋 Rödvinsskyn: 1 röd lök 1 lagerblad 12 vita pepparkorn 12 svarta pepparkorn 1 tsk socker 1 tsk honung 1 msk kalvfond 2-3 kvistar färsk timjan 4 dl rött vin 3 dl vatten 2 tsk maizena + lite vatten Steksky från köttet 1 msk smör Skala löken och skär den i bitar. Behöver inte vara finhackat eller snyggt, ska silas bort. Smält 1-2 msk smör i en kastrull, lägg i löken, pepparkornen, timjankvistar och lagerbladet. Stek till löken börjar bli mjuk utan att ta färg. Ta i sockret och rör in. Fortsätt fräsa på tills det börjar bli lite karamelliserat. Tillsätt då vinet och vattnet. I med fond, hemmagjord eller från flaska. I med honungen. Koka upp och reducera på hög värme till lite under hälften kvarstår. Sila av till en ny kastrull. Smaka av med salt och blanda maizena med lite vatten och häll i vinskyn. Koka upp och låt småputtra i ca 15 min. Precis innan servering så rör ner 1 msk smör.

Potatisgratäng

Bild
Smakfull och krämig potatisgratäng 😋😍 Potatisgratäng: 8 potatisar av fast sort 1 gul lök 1 vitlöksklyfta  4 dl grädde  3 dl mjölk 3 msk finhackad persilja Salt Peppar Skala potatisen och och skär i lite tjocka skivor, med maskin eller för hand. Skala löken och dela den mitt i. Skala vitlöksklyftan. Häll i grädden och mjölk i en stor kastrull. Lägg i båda lökhalvorna och vitlöksklyftan. Ta i potatisen. Salta och peppra och i med persilja. Koka upp och låt koka i ca 10 min. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Ta ut lökhalvorna och vitlöken och häll gratängen i en ugnsform. Ställ in mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 min. Känn på potatisen med en sticka. Ta ut formen och lägg på valfri ost på hela och in i ugnen igen till osten smält.

Ugnsbakad kycklingfilé med god sås

Bild
Kycklingfiléer Bacon Salt Svartpeppar  Färsk timjan Färsk basilika  Ca 2 msk olivolja  Flingsalt  3 vitlöksklyftor Jag gjorde några baconlindade och några utan. De med bacon gneds först in i salt och peppar runtom. Sedan linda 2,3 baconskivor runt.  Lägg på en ugnsplåt.  Örtolja Ta färsk timjan och färsk basilika, svårt å säga hur mycket men en del. Lägg i en mortel och mortla till ett "mos" tillsätt lite olja i taget och 2 nypor flingsalt och dra ca 20 drag med pepparkvarnen. Mortla till allt blandat sig. Gnid in kycklingen i oljan. Krossa vitlöksklyftorna lite lätt, låt de vara kvar i sitt skal, lägg på kycklingarna med örtolja. Lägg på plåten. In mitt i ugnen på 170 grader till kycklingen håller 70 grader, använd termometer. Ta ut och bryn kycklingen runt om i en grillpanna för fin färg. När kycklingfilén har 72 grader i tjockaste delen är den klar. Såsen till 2 pers: 1 dl grädde 1 dl creme fraiche  3 soltorkade tomater, finhackade  1 tsk paprikapulver  1 tsk dijonsenap  S

Köttbullar med potatismos

Bild
Köttbullarna: 500 g blandfärs  1 ägg  0,5 dl ströbröd  0,5 dl mjölk 1 tsk senap, sötstark och grov  Salt Svartpeppar  Lägg färsen i en bunke. Tillsätt ägget och övriga ingredienser. Blanda.  Forma till runda bullar och stek runt om i smör i en stekpanna tills de har bra färg runt om. Lägg över i en ugnsform och låt de gå färdigt mitt i ugnen på 150 grader i ca 10 min.  Såsen: 3 msk smör eller margarin  3 msk mjöl Vätska, idag använde jag vatten, mjölk och grädde 1 tsk röd vinbärsgelé 1 köttbuljongtärning Soya Salt Svartpeppar  Smält smöret och tillsätt mjölet. Rör ihop och fortsätt röra på medelvärme eller lite mer till det blir ordentligt brunt. Inte bränt men brunt. Tillsätt då lite vätska i taget till du har en fin konsistens som du önskar. Lägg i buljongen och gelén och smaka av med soya, salt och peppar. Låt småputtra på svag värme i ca 15-20 min. Recept till moset  Här