Rödvinssky
En god rödvinssky kan lyfta en rätt till skyarna. Denna vill man gärna slicka rent tallriken efter 😋 Rödvinsskyn: 1 röd lök 1 lagerblad 12 vita pepparkorn 12 svarta pepparkorn 1 tsk socker 1 tsk honung 1 msk kalvfond 2-3 kvistar färsk timjan 4 dl rött vin 3 dl vatten 2 tsk maizena + lite vatten Steksky från köttet 1 msk smör Skala löken och skär den i bitar. Behöver inte vara finhackat eller snyggt, ska silas bort. Smält 1-2 msk smör i en kastrull, lägg i löken, pepparkornen, timjankvistar och lagerbladet. Stek till löken börjar bli mjuk utan att ta färg. Ta i sockret och rör in. Fortsätt fräsa på tills det börjar bli lite karamelliserat. Tillsätt då vinet och vattnet. I med fond, hemmagjord eller från flaska. I med honungen. Koka upp och reducera på hög värme till lite under hälften kvarstår. Sila av till en ny kastrull. Smaka av med salt och blanda maizena med lite vatten och häll i vinskyn. Koka upp och låt småputtra i ca 15 min. Precis innan servering så rör ner 1 msk smör.