Inlägg

Visar inlägg från augusti 9, 2020

Vaniljbullar

Bild
Degen: 5 dl mjölk, lite kallare än fingervarmt eller helt kall om du ska jäsa över natten 1 jäst för söta degar (går lika bra med vanlig)  2 dl socker 1 tsk flingsalt  1,5 tsk kardemumma 2 ägg 200 g rumsvarmt smör Ca 16 dl vetemjöl special eller till en glansig och smidig deg.   Börja med att värma mjölken lite, lite kallare än fingervarmt. Blanda ut den med jästen tills den löst upp sig.  Ta i socker, salt, kardemumma och ägg och blanda lite snabbt.  Ta nu i mjölet, inte allt på en gång. Jag kör med maskin och fyller på efterhand som maskinen går.  Klickar i smörklickar lite i taget. Jag kör med maskin i ca 20 min. Degen ska sedan vara glansig och kännas lite kladdig när du tar i den. Absolut inte hård och kompakt.  Jäs under bakduk i i minst 2 timmar. Jag jäste på bänken över natt.  Fyllning till 2 delar: 200g rumsvarmt smör 4 msk vaniljsocker 2 dl strösocker Ta upp degen och dela den i 2 delar. Kavla en del i taget till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop från ena långsida