Inlägg

Visar inlägg från december 1, 2019

Ribbe

Bild
Jag är uppväxt med ribbe på jul, revbensspjäll med svål. Det är så otroligt gott och tillvägagångssättet har jag med mig från min mormor och mamma 🥰 Det viktigaste samtalsämnet om ribba varje år är huruvida man ska gå tillväga för att få knaprig svål och tipsen är oändliga. Jag har iallafall aldrig misslyckats med denna metoden.  Jag brukar laga 5kg i taget. 
Ribbe: Först får jag mannen att ta fram tapetkniven å ruta upp svålen i ett rutmönster. Sedan gnider jag in ribba i gott med salt och peppar och plastar in och ställer i kylen 2-3 dagar.
Skär upp i lagom serveringsbitar och ställ upp i stor kastrull med svålen upp. Täck med vatten. Har man mycket ribbe så att de täcker hela botten så kan man ställa de på varandra. Koka upp och låt sjuda/småputtra i ca 2 tim. Lägg över i en långpanna å in i mitten i ugnen på 220 grader..efter ca 30 min flyttar jag den högst upp i ugnen å sätter på grillfunktionen till svålen poppar å blir sprö. Var med här för det kan gå fort. Ta ut de som blir färd…

Varm choklad och varma mackor

Bild
Varm choklad är ju så vansinnigt gott 😋 Här har jag hämtat inspiration från Tanja's blogg, matfrabunnenfb.blogg.no 
Jag bytte dock ut den mörka chokladen mot ljus choklad och jag uteslöt då sockret. En kanelstång fick oxå ligga med i koket 🥰 Toppa med vispad grädde, minimarshmellows och riven choklad
Recept från Tanja's blogg Här
Varma mackor kan man ju variera i det oändliga och efter smak. Här är en variant på enkla men goda varma mackor.
Det är:
Rostbröd Smör Philadelfiaost, naturell men ta en med smak om du vill Peppar Gurka  Tomater  Ost Paprikapulver  Oregano 
In i ugnen 200 grader i ca 10-15 min 🤗