Inlägg

Visar inlägg från maj 19, 2019

Grilltillbehör

Bild
Idag har vi grillat fantastisk god benfri fläskkarré som marinerats i en herbes de provance blandning med vitlök å chili.  Min marinad till 2 karréer: 1 dl olivolja  2 msk franska örter 2 hela vitlöksklyftor med skalet kvar, tryck till dom lite 1 röd chili Blanda olja och kryddor. Lägg i påse och lägg i vitlöksklyftorna och chilin som du skärt upp i ringar.  Salta först karrén runt om och jag brukar banka den lite tunnare om skivorna är tjocka och ojämna. Blanda sedan in i med marinaden. Marinera 6-7 timmar eller gärna över natten.  Grillad lök: 1 röd och 1 gul lök, hela med skal. Grilla först på direkt värme i 5- 10 min till de blivit svarta runt om. Lägg då över på indirekt värme med lock på. Jag tog av de efter 45 minuter, perfekta.  Grillad purjolök: Skölj först purjon. Lägg den hel på grillen, direkt värme i ca 15 min. Snitta den från mitten och ner, lägg i ett kryddsmör. Jag gjorde ett på ca 50 g smör, ca 2 msk citronsaft, 2 msk hackad persilja och flingsalt.  Grillad spetspaprik

Grillad torskrygg med ugnsrostad potatis, vinsås och örtolja

Bild
En god lite festligare fiskrätt, släng fisken på grillen 😋 Torsken fick först ligga i gott saltat vatten i ca 60 min. Ta upp, skölj av, torka och på med salt runt om. Grilla på indirekt värme till 48- 50° eller annan önskad temp. Peppra lite innan servering om du vill.  Örtoljan:  Värm solrosolja, jag tog ca 1 dl, till fingervarmt och i med en god del färsk persilja och mixa. Sila av. Vinsåsen:  Jag tog grädde, ca 2 dl och koka upp lät koka ner till hälften ung. I en annan kastrull tog jag 2 scharlottenlökar och 1 lagerblad och stekte på i smör, gyllenbrunt så du får fram den nötiga doften och smaken, ca 2 min. På med vitt vin, jag tog ung 2 dl. Låt koka ner till hälften. Sila av. Häll sedan i grädden i vinblandniningen och smaka upp med salt och saft från färsk lime. Låt småputtra ca 20- 30 min. Kör lite med stavmixern precis innan servering.  Rostad delikatesspotatis i ugn: 1 påse delikatessaspargespotatis (ca 1 kg) Olivolja Färsk timian Färsk rosmarin Tellicherrypeppar några rundor

Köttfärssoppa

Bild
500 g nöt- eller blandfärs 1 gul lök 5 potatisar av fast sort 1 röd paprika 4 morötter 2-3 msk kalvfond 4-5 msk tomatpuré 1 liten färsk chili Ca 1 l vatten Salt Peppar  Paprikapulver  Cayennepeppar Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Hacka lök och skär paprika i bitar.  Fräs paprika och lök i smör på medelvärme till det börjar mjukna utan att ta färg. Ha då i potatis, morötter och chili och fräs på en liten stund. Ta i tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter. Häll på vattnet och tillsätt smaksättningarna efter smak. Koka upp och låt koka ca 10 min. Bryn under tiden köttfärsen. Smaksätt med salt och svartpeppar. Var försiktig eftersom det är både salt och peppar i grytan.  Ha i köttfärsen i grytan och låt koka ytterligare ca 15 min till potatis och morötter mjuknat. 

Smörstekt torskrygg med hollandaisesås

Bild
Smörstekt torskrygg med sparris, hollandaisesås och rotfruktspuré, toppad med knaperstekt bacon är fantastiskt gott.  Hollandaisesås: 3 äggulor 150g smält smör eller margarin 2 msk vatten Ca 2 msk saft från färsk citron Salt Smält smöret. Vispa ihop äggulorna och vatten. Koka upp en kastrull med vatten. Ta av plattan och ställ skålen med äggulorna i kastrullen och vispa till det tjocknar. Ta bort skålen från kastrullen och börja hälla i smöret sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar. När smöret är i (ta inte med det sista slagget i botten) så smaka av med citronsaften och salt. Fisken: Jag la först fisken i 1l kallt vatten med ca 1 dl salt i och fick ligga i ca 20- 30 min, för att fiskköttet ska bli lite fastare. Ta sedan upp, skölj av å lägg på torkpapper och torka fisken torr. Kryddra med vitpeppar och flingsalt runt om. Smält smör i en panna och lägg i fisken när smöret börjar bli nötbrunt. Stek på medelvärme till fisken är klar. Ös fisken med smöret med jämna mellanrum.

Lax i pitabröd

Bild
Detta är perfekt mat om man har rester över från en laxmiddag t.ex. I pitabrödet har jag: Citronsås Sallad Tomat  Gurka Mango Avocado Isad rödlök  Stekt lax Ca på min kalla citronsås 2 msk creme fraiche 2 msk gräddfil 1 msk majonnäs Rivet skal av 1 citron Hackad färsk koriander Salt  Peppar Citronsaft  Chiliflakes Blanda creme fraiche, gräddfil och majonnäs. Salta och peppra och blanda i hackad koriander, ca 2-3 msk. Ta i lite chiliflakes och smaka av med citronsaft till du hittar en bra balans.  Ställ kallt till servering. Laxen har jag stekt i pannan med smör och kryddat med salt och citronpeppar. Pitabröden är från Zeinaskitchen.se recept  Här

Ugnsbakad lax med citronsås

Bild
Laxen: Olja  Salt, citronpeppar Gnid in laxen i olja- idag tog jag raps. Kryddra runt om med salt och citronpeppar.  Lägg i en ugnssäker form och in i ugnen på ca 180 grader i ca15 min.  Såsen: 2 dl creme fraiche 1 dl grädde 1 fiskbuljong Salt, peppar Citron + lite skal Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull, lägg i buljongen. Riv lite ctronskal och ha i. Skvisa i citronsaft och smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt stå på lägsta värmen en stund. Smaka eventuellt till med mer citron. Här serverat med pressad potatis och sojabönor.