Inlägg

Visar inlägg från december 29, 2019

Nattjästa morotsfrallor

Bild
Jag är ingen frukostmänniska, har aldrig varit. Men ibland på helgerna så smäller jag till med frukost. Då tycker jag det är mysigt att göra lite extra när alla är lediga och hemma. Med nattjäsning går det dessutom undan.  Min deg gjorde jag såhär och fick 12 st.  1/3 jäst 4 dl vatten 2 msk olivolja 1 finriven morot 1 dl grahamsmjöl 1 dl grovmalt rågmjöl Ca 7-8 dl Manitoba Cream Salt Blanda jäst och vatten. Ta i grovmjölerna, olivolja, finriven morot och inte allt finmjöl. Spara ett par dl. Kör igång maskinen och fyll på med lite mjöl i taget till degen släpper från bunken men sitter lite kvar i botten. Kör maskinen i 10-15 min. Degen ska vara lite kladdig. Ta upp den och forma till en boll. Lägg den i bunken igen och sätt plast över. Jäs på bänken över natten. Forma till frallor på morgonen. Degen är lite kladdig, vilket den ska vara så använd lite mjöl på händerna när du formar om du tycker det blir lättare då 🙂 Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med vatten och grädda mitt i

Pizzasallad

Bild
300 g strimlad vitkål 4-5 msk rapsolja 2 msk ättika, 12% 1 tsk oregano  1 l kokande vatten Salt Grovmalen svartpeppar  Strimla kålen, antingen med en kniv, osthyvel eller i maskin. Jag använder osthyvel oftast, det är så smidigt 😊 Lägg kålen i ett durkslag och häll över kokade vatten (för att kålen ska mjukna). Låt svalna eller spola med kallt vatten. Krama ur kålen. Lägg i en skål.  Blanda olja, ättika, oregano, salt och peppar. Häll över kålen och blanda väl. Smaka av. Justera eventuellt med ättika och salt.  Ställ i kylen och låt helst stå några timmar innan den äts. 

Enkel pestokyckling

Bild
500 g strimlad kycklingfilé 2-3 nävar haricot verts  10 småtomater, delade  3 tsk pesto  Salt  Peppar  Börja med att steka kycklingen i omgångar i smör. Salta och peppra.  När kycklingen är klar så lägg i haricot vertsen och peston. Blanda runt. Stek på till bönorna inte är frusna längre. Lägg i tomaterna och rör runt ca 1 min. Servera 🤗 Pesto  här

Pesto

Bild
En klassisk pesto. Klarar sig ca 1 v i kylen. Gott till kyckling och pastarätter 😋 2 krukor färsk basilika  1 liten vitlöksklyfta  0,5 dl pinjenötter 1 dl parmesan  1,5 dl olivolja Salt  Peppar Blanda allt i en mixer och mixa. Klart 🤗

Chokladmousse på hallonspegel

Bild
Hallonspegel: 300 g hallon, jag använder frysta 0,5- 1 dl socker beroende på hur söt eller syrlig du vill ha den 2 dl vatten Lägg allt i en kastrull, koka upp och låt koka 1 minut. Låt svalna och Mixa sedan såsen slät.  Sila av den så alla hallonkärnorna försvinner. Förvara i kylen.  Chokladmousse  här

Kalkon

Bild
1 kalkon 3-4 apelsiner +skalet från 1 Vitkål 1 lök 1 morot Smör Salt Peppar Persilja  Om du köpt fryst kalkon så tina den först. När den har tinat så ta ur innmaten som ligger inne i kalkonen och lägg undan. Skölj ur kalkonen i kallt vatten. Klapptorka kalkonen torr med hushållspapper. Lägg den på en ugnsplåt.  Salta och peppra kalkonen.  Smält smör, ca 75- 100 g. Ta i salt, peppar, ett par msk persilja och skalet från en apelsin.  Pensla kalkonen ordentligt. Försök även komma under skinnet och pensla där.  Tryck sedan in smörklickar och färsk persilja under skinnet.  Skär vitkål i bitar, salta gott (annars blir den lätt bitter). Vitkål innehåller mycket vatten så när kålen släpper vattnet ångas kalkonen inifrån och hjälper den bli saftig.  Skär apelsiner i klyftor. Fyll kalkonen med vitkål och apelsin.  Ställ in längst ned i förvärmd ugn på 225 grader i 15 min. Sänk ugnen till 175 grader. Låt stå ca 30-40 min/kg. Den ska vara 70 grader i låret. Och safterna som kommer ur kalkonen ska