Inlägg

Visar inlägg från augusti 4, 2019

Köttfärsbiffar med mozarella och bacon

Bild
Köttfärsbiffar serverat med klyftpotatis och kantarellsås är ju så himla gott men jag är inte så bra på att ta bilder på brun mat. Men det smakade bättre än det ser ut som 😂 Biffarna: 1kg blandfärs 2 ägg 1 finhackad gul lök 1 paket bacon 2 dl riven mozarella 1,5 dl grädde  Salt Peppar  Stek bacon och lägg undan. Stek löken i bacon fettet på medelvärme. Löken ska bli mjuk och glansig. Lägg undan. Hacka baconet.  Blanda ingredienserna till biffarna och tillsätt löken och baconet. Krydda med salt och peppar. Blanda.  Forma biffar och bryn i smör i en stekpanna. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. 190 grader varmluft i 20 min.  Klyftpotatis: Önskar antal bakpotatisar Olivolja Flingsalt  Svartpeppar  Petsilja Skölj av potatisen och dela klyftor med skalet kvar. Torka av och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och smaksätt med flingsalt och kryddorna. In i ugnen på 190- 200 varmluft i 40 min. Vänd på dem efter halva tiden.  Efter 40 min går plåten med biffarna oxå

Enkel chokladmousse

Bild
Mjölkchokladmousse: 200g mjölkchoklad 3 dl vispgrädd 3 äggulor 1-2 tsk vaniljsocker Vispa grädden med vaniljsockret. Ställ i kylen. Smält chokladen och låt den svalna lite men inte för länge så den stelnar.  Blanda äggulorna i grädden och blanda sedan i chokladen. Häll upp i vad du vill servera i och ställ i kylen minst 1 tim. Toppa med eventuellt hallon eller annat gott 😍

Mazarintårta

Bild
Ljuvligt god mazarintårta från Lindas bakskola  https://lindasbakskola.se/2016/12/18/mazarinkaka/ Mazarintårta: Mördeg: 5 dl vetemjöl 200 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl socker 1 nypa salt Mazarinfyllning: 200 g mandelmassa, grovt riven 100 g rumsvarmt smör 2 ägg Glasyr: 3 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 3-5 tsk vatten  Mördeg: nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en deg. Ställ i kylen 20- 30 min. Tryck ut degen i en springform på 23- 24 cm, klädd med bakplåtspapper i botten. Tryck upp degen några centimeter på kanten. Mazarinfyllningen: vispa ihop riven mandelmassa och smör med en elvisp. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till den är slät. Bred ut fyllningen på mördegen. Jämna till mördegkanterna så att den får ungefär samma höjd som fyllningen. Grädda längst ned i ugnen på 180 grader i 35- 40 min. Låt den kallna i formen. Glasyr: Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en bredbar glasyr. Bred ut på kakan och låt den stelna i kylskåp. Ta ut den en stund innan servering.

Oreomilkshake

Bild
Detta recept räcker till 2 fulla såna här glas. Mina barn tyckte att det var den bästa milkshaken de smakat. De går till en viss hamburgerkedja där milkshaken ska va så god men de kunde visst ta sig en viss plats nu 😂 Bra betyg till mammi 🥰 1 paket gb oreoglass  Ca 1, 5 dl mjölk 6-7 st minioreo Mixa slät till en fin konsistens.  Häll upp i glas. Toppa med vispgrädde och minioreo. 

Helgrillad entrecôte reverse sear

Bild
Större köttbitar gillar jag att tillaga reverse sear, alltså bryna efteråt. Det ger köttet en jämn fin röd eller rosa färg från sida till sida istället för att det bara är koncentrerat till mitt i som det blir om man bryner först.  1 hel bit entrecôte Salt Peppar Ta ut köttet i god tid så det hinner bli rumstemperaterat. Salta. Jag använde både vanligt salt och flingsalt som kan smälta och tränga in i köttet under den indirekta grillningen.  Gör iordning en snake i grillen.  Lägg på köttet där inte glöden är. Lägg på några rökchunks och stäng locket. Håll koll på tempen i grillen. Håll mellan 110-130 grader.  Grillad köttet till önskad temp. Jag tog mitt på 60 grader. Låt vila ca 15 min medan du tänder upp grillen för direkt grillning. Nu vill vi ha det hett.  Lägg på köttet över glöden och ge den en fin yta. Räcker med ca 1 min/sida. Ta upp köttet och låt vila lite innan du skär upp det. Peppra.  Här serverat med bakad potatis, recept  här  och en kantarellsås, recept  här

Bakad potatis på grillen

Bild
Tänd grillen så du du kan grilla indirekt. Picka potatisarna runt om och lägg på den indirekta sidan. Lägg på locket.  Brukar ta ta mellan 1,5- 2 timmar beroende på temp på grillen och storlek på potatisarna. Vänd dom efter halva tiden. Fyllning: 2 dl creme fraiche  1 dl bbqsås 1 paket knaperstekt bacon Persilja Blanda creme fraiche och bbqsås.  Gör ett kryss i potatisarna och tryck upp. Lägg i sås sedan bacon och toppa med hackad persilja. Inspiration från lyxlagat, Frederik Zäll. 

Kantarellsås

Bild
200 g kantareller 2 finhackade schalottenlökar 0,5 dl vitt vin 2 dl grädde  1 dl mjölk 1,5 msk mjöl Salt Peppar  Kinesisk soya Rensa och grovhacka kantarellerna. Skala och finhacka löken.  Stek svampen i en het, torr stekpanna. Låt den släppa vätska och låt stå på medelvärme till vätskan är borta.  Stek under tiden löken i en kastrull i lite smör på medelvärme. Den ska inte ta färg, bara bli mjuk och glansig.  När kantarellerna är klara så häll dom i kastrullen men löken och låt den blandas runt någon minut så den fångar upp smaken av smöret.  Häll på vinet och låt det koka in. På med mjölet, rör runt och på med grädde och mjölk. Koka upp. Smaka av med salt, peppar och några stänk soya. Låt sjuda på låg värme ca 20 min.