Inlägg

Visar inlägg från april 12, 2020

Rökta räkor

Bild
Då fick jag äntligen provat att röka räkor som länge har stått på planen och det var inte till besvikelse, fantastiskt gott.

Tur man är med i fantastiska fb grupper som kan hjälpa en med svar på sånt man inte vet själv, jag är ju ingen van rökare. Resultatet är här 🤗
Jag använde chunks från körsbärsträd.
Jag använde frysta räkor. Används färska så korta ner på tiden

Tänd bara några briketter, typ som en kort snake. Ligg på mellan 80-100 grader. Lägg räkorna i en behållare med hål i på den andra sidan av kolen/briketterna. 
Lägg på rökchunks, jag tog en 2- 3 nävar. Lägg på locket. Jag hade ventilen över räkorna.
Mina låg i ca 20 min. 
Ta av räkorna och lägg de i kylen en stund. Gärna över natten.
Lakritsaioli här

Lakritsaioli

Bild
Hörde talas om lakritsaioli och blev genast nyfiken! Detta var supergott. Jag hade räkor till. Både rökta och vanliga och det var toppen 😋
Gjorde bara en klassisk aioli och tillsatte lite lakritspulver. 
Man brukar räkna ca 1,5 dl olja/ägg. Jag fyller på med olja tills jag har den tjockleken jag önskar 😊
Det går att använda lime eller citron. 
Jag är som ni nu vet inte förtjust när vitlök tar över alla smaker så här använde jag en halv klyfta. Du tar så mycket eller lite som du önskar 👌
1 helt ägg  1 äggula Ca 1, 5 dl rapsolja  Lite salt Lite saft från lime eller citron 0,5 vitlöksklyfta eller mer om du önskar 1 knivsudd dijonsenap 1 krm lakritspulver 
Häll allt utom lakritspulvret i en bunke. Kör ihop med stavmixer. Låt den stå i botten tills den gått ihop. Häll sedan i mer olja i en tunn stråle tills önskad tjocklek medans stavmixern går. 
Smaka av med om det behövs mer salt, lime eller senap. 
Rökta räkor här
Rör ner ca 1 krm lakritspulver.