Inlägg

Visar inlägg från juni 16, 2019

Verdens Beste

Bild
Verdens Beste är den norska varianten till den svenska pinocchiotårtan. Detta receptet kommer från Tine Kjøkken och jag lägger med länken till receptet  här

Jordgubbstårta med gelélock

Bild
Jag använde mig av Roy Fares recept på tårtbotten, recept  Här . Den är fylld med påse vaniljkräm.  Gelén är köpt i Norge i paket, blandade bara med 2,5 dl vatten istället för 5. Lät den stelna lite innan jag hällde på den. 

Helgrillad marinerad fläskfilé

Bild
1 fläskfilé ca 600 gram Salt Peppar 1 dl olivolja  2 msk franska örter 2 hela vitlöksklyftor med skal kvar 1 röd chili Börja med att ansa filén. Gnid in den i salt och peppar.  Blanda olja och kryddor. Skär chilin i ringar och lägg i. Tryck till vitlöken med en kniv.  Lägg filén i en fryspåse och häll på marinaden, gnid in den ordentligt. Lägg i kyl 1-2 dygn.  Grilla först på direkt värme till en fin yta, låt den gå färdigt på indirekt värme, ca 15- 20 min behöver en filé. 

Inkokt lax

Bild
1 kg laxfiléer 1 l vatten  0,5 dl ättika  1 gul lök  1 röd lök 1 morot 2 msk socker 1 msk salt 4-5 lagerblad  20- 25 vitpepparkorn  20-25 svartpepparkorn  Lägg laxen i en ugnssäker form.  Skiva löken och skär moroten i skivor och lägg i en kastrull. Blanda resten i kastrullen och koka upp. När det kokat upp så häll blandningen över laxen. Ställ in formen i en förvärmd ugn 200 grader i 10 minuter. Ta ut formen och låt den kallna. Ställ då in laxen i lagen i kylskåpet och låt stå över natt.  Gott med kokad färskpotatis, dillcreme och inlagd gurka till. Eller perfekt på ett buffébordet.  Recept på dillcreme  här  

Fetaostcreme

Bild
Fetaostcreme är supergott som en kall sås eller dip till kött. 2 dl creme fraiche 1 paket fetaost Salt  Peppar 1 hel skalad vitlöksklyfta  Mosa fetaosten lite med en gaffel. Blanda i resten utom vitlöken. Kör lite snabbt med en stavmixer till den blir slät. Tryck till vitlöken lite med en kniv och lägg i den hel. Ställ i kylen, gärna över natten. 

Dillcreme

Bild
Denna är väldigt god till lax.  3 dl cremefraiche 1 dl majonäs  Salt  Peppar Färsk dill Smaka av med saft från färsk citron  Blanda alla ingredienser och ställ i kylen. 

Helstekt rostbiff

Bild
I helgen här har vi ha haft studentskiva för äldsta sonen och då är det ju perfekt med buffé. I den anledningen provade jag att göra egen rostbiff och det blev superlyckat. Jag kollade runt lite och landade på att göra färdigt den i ugnen först och marinera efteråt, den låg 1 dygn i marinaden i kylen och det blev kanonbra. Jag glömde ta kort på den när den var hel i all stress så ni får nöja er med uppskivad. Har använt en skärmaskin för att få riktigt tunna skivor.  1 rostbiff ca 1 kg Salt Peppar Marinad: 1 dl soja 0,5-1 dl balsamvinäger  2 msk kalvfond 3-4 msk honung 1 gul lök 2-3 vitlöksklyftor, hela med skal kvar 2 tsk peppar 2 tsk salt Några kvistar av färsk rosmarin och timjan  Hacka löken och tryck till vitlöksklyftorna med en kniv. Lägg i en skål och blanda i resten av ingredienserna. Ta 2 fryspåsar och lägg i varandra. Häll i marinaden i påsen.  Ansa rostbiffen och gnid in den i salt och peppar.  Bryn den runt om i smör i en gryta.  Lägg över i en ugnsfast form, häll på smöret