Inlägg

Visar inlägg från juni 2, 2019

Grillad banan

Bild
Gör ett snitt längs med bananen. Lägg i chokladbitar och marshmallows. Jag använde center. Lägg i folie och bygg upp runt om men täck inte hela bananen. Lägg på grillen på indirekt värme förslagsvis medan du äter maten. På med lock och låt ligga till chokladen och allt smält ordentligt. Servera med glass, recept Här. I folien ligger det kvar karamellsås från centern som hat smält, ringla över det på glassen.

Grillad flankstek

Bild
1 flankstekSalt Peppar Salta och peppra flanken runt om. Grilla på direkt värme ett par minuter på var sida till en fin yta. Låt den gå färdigt på indirekt värme till 55-60 grader, det går fort. Låt vila 15-20 minuter innan du skär upp den. Skär tvärs över fibrerna för att undvika att den blir seg. Här serverat med hemmagjord bearnaise, rostad potatis, grillad purjolök med citron-och persiljesmör, grillad spetspaprika och sparris.

Vit sparris med hollandaisesås

Bild
Detta är en perfekt förrätt, eller bara rätt tycker jag. Skala sparrisen och knäck av den längst ned. Koka upp en kastrull med vatten och salt. Lägg i sparrisen när det kokat upp och koka 10-15 min beroende på hur tjock den är. Jag tycker om när det är lite tuggmotstånd kvar. Hollandaisesås:3 äggulor150 g smält smör2 msk vatten 1-2 msk saft från citron Cayennepeppar Smält smöret. Vispa ut äggulorna med vattnet. Ställ skålen med äggulorna i ett vattenbad eller ta det på spisen men därngår det fort så akta så den inte skär sig. Vispa till den tjockleken du föredrar. Smaka av med salt och citronsaft. Toppa med lite cayennepeppar vid servering.

Grillad spetskål

Bild
Provade att grilla spetskål för första gången och det var riktigt gott. Kål i sig smakar ju inte så jag gav den en liten skjuts. Jag använde mig av en halv kål idag och den halvan delade jag i 2. Jag använde 2 smaksättning.På den ena:Ringla över olivolja och toppa med flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Vid servering, skvisa över lite saft från citron. Till den andra gjorde jag en marinad. Jag tog:0,5 dl olivolja Saften från 0,5 citron2 msk flytande honung1,5 msk senap, Johnnys sötstark och grov använde jagRör ihop ingredienserna och pensla på kålen runt om, blir lite kladdigt men allt gott är ju kladdigt 😉 Toppa med flingsalt. Jag marinerade i ca 45 min. innan grillningen. Grilla först på direkt värme så kålen får färg. Lägg sedan över på indirekt värme i ca 20 min till kåken mjuknat. Servera direkt.

Baconlindad fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssky

Bild
En god helgrätt när man är ledig hör till tycker jag. Detta är en favorit. Är det inte säsong för kantareller så ta något annat istället. 
Potatisgratäng:10- 12 potatisar av mjölig sort1/2 gul lök5 dl gräddeSalt och peppar
Skala potatis och skär i maskin till tunna skivor. Även löken. Lägg allt i en ugnssäker form. Salta och peppra och blanda runt. Häll på grädden och ställ i mitten i ugnen på 200- 220 grader i ca 1 tim. Blanda runt ofta. Fyll eventuellt på med lite mer grädde om gratängen visar tendens till å bli torr. Efter ca en timme när potatisen är mjuk och krämig så lägg på ett lager med hyvlad ost. In i ugnen igen till osten blir gyllene. Fläskfilé:Ansa filén och skär i ca 3 cm tjocka skivor. Salta och peppra sidorna, linda bacon runt. Lite flingsalt på toppen. Stek i en panna i smör till den är färdig. Kantarellerna:
Jag la i färska kantareller i en het, torr panna. Fräs på en liten stund och lägg sedan i en rejäl klick smör och en halv finhackad gul lök. Salta och peppra. Fräs …

Enkel sallad med pasta och kyckling

Bild
En varm och solig dag passar det oftast bra med något lätt att äta mitt på dagen, en sallad brukar vara perfekt. Marinaden till kycklingen:1 dl rapsoljaSalt PepparVitlök- och örter kryddaPaprikapulverChilipulverKoriander
Grillad på indirekt värme tills den är klar och över en snabbis på direkt värme för lite färg.
Salladen:Koka valfri pasta, låt kallna
Blanda sedan sköljd och uppskuren sallad, småtomater, gurka, soltorkade tomater- strimla dom och ost, tog vanlig påläggsost vi har i kylen och skar i kuber. Blanda i pastan. Dra några varv med pepparkvarn, ringla övet lite olivolja och toppa med flingsalt och färsk basilika som jag river i mindre bitar. Skär upp kycklingen när den är klar och lägg på.