Inlägg

Visar inlägg från juli 12, 2020

Gyros

Bild
Här har jag provat gyros på rotisserie och det blev ju fantastiskt gott. Serverades med hemmagjorda gyrospita, tzatziki eller kebabsås, pommes, tomat, sallad, rödlök och gurka.  2 kg fläskkarré, hel 1 dl olivolja  3 msk saft från citron  1 kruka timjan  1 kruka rosmarin 1 kruka oregano 2 vitlöksklyftor  2 msk flytande honung  Salt Svartpeppar  Skär upp karrén i tunna skivor. Lägg i en bunke och salta gott.  Finhacka de färska örterna. Lägg de i en skål. Finhacka vitlöken eller som jag gör, skär upp i större bitar och låt de ligga med, ta isåfall ut dom när det är dags att grilla. Häll på olivolja, citronsaft och honung. Salta och dra några rundor med pepparkvarnen. Blanda och häll över köttet. Gå i med händerna och massera in marinaden ordentligt i köttet.  Sätt på plast och låt stå i kylen minst 2 timmar och dra till sig smakerna men helst över natten. Tänd upp grillen för indirekt grillning. Jag la briketter på båda sidor och lämnade mitten fri. Ställ en aluminiumsform i mitten på bo

Tzatziki

Bild
2 dl grekisk yoghurt 0,5 gurka 1,5 tsk salt 1 finriven vitlöksklyfta  1 tsk olivolja  Salt Mynta efter smak Börja med att dela gurkan på mitten och gröp ur kärnhuset med en sked. Grovriv gurkan och strö på 1,5 tsk salt. Låt stå en stund.  Blanda ihop yoghurten med den finrivna vitlöken.  Kram ur all vätska ur gurkan och lägg den i yoghurten. Ta i olivoljan och smaka upp med salt och mynta. 

Platta pitabröd

Bild
Här har jag gjort platta pitabröd som passar perfekt till t.ex gyros. Dessa ska inte öppnas som vanliga pitabröd utan man lägger på fyllningen och sedan rullar ihop den som en rullkebab. Superenkla och snabba att laga.  10 st: 1 jäst  5 dl ljummet vatten Salt 1 tsk socker  1 msk olivolja 11-12 dl vetemjöl special Blanda ut jästen med vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ihop till en smidig deg.  Dela upp i 10 lika stora delar och rulla till bollar. Täck med bakduk och låt jäsa i 20 min. Kavla ut varje del till en runding.  Värm en torr stekpanna och stek ca 2 min på båda sidor. Förvara i en handduk. Dessa kan förberedas i god tid och sedan när det dags att äta så pensla de lite lätt med olivolja och ge dom en kyss på grillen 🥰 Goda oxå att bara doppa i tzatziki och äta 😋