Inlägg

Visar inlägg från april 7, 2019

Kokt torsk med äggsås

Bild
Koka upp en kastrull vatten med gott med salt i, lagerblad, jag tog 2 för de var så små. 20 svartpepparkorn och 10 vitpepparkorn. Lägg i fisken och låt sjuda under lock till fisken är vit och fin, ca 8-10 min.  Äggsås: 2 msk smör 2-3 msk mjöl Mjölk- till en fin kosistens 4 hårdkokta ägg Salt Peppar 3-4 msk finhackad persilja Eventuellt 1/2 fiskbuljong Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa till en klump. Tillsätt då mjölk. Ta så mycket mjölk som du tycker beroende på hur tunn eller tjock du vill ha såsen. Lägg i fiskbuljongen. Låt småputtra.  Mosa under tiden de skalade äggen med en gaffel och finhacka persiljan. Tillsätt när såsen puttrat i ca 10 min. Smaka upp med salt och peppar.  Serveras med pressad potatis och gröna ärtor. 

Carnitas på grillen

Bild
Jag ska erkänna att jag inte är det största fanet av tacos. Förens nu. Wow, det här var något helt annat än den klassiska tråkiga fredagstacosen som vi är så vana vid, iallafall hos oss. Detta är seriöst det godaste jag ätit på mycket länge. Vilka smaker! Här fullkomligen dansar smakerna salsa i munnen! Carnitas 1 benfri fläskkarré ca 1 kg. 1 sats med carnitas krydda, recept  Här  Saften från 3 apelsiner Saften från 1 lime Rensa karrén från hinnor. Gnid in i salt och sedan i kryddblandningen, gnid in ordentligt.  Jag gjorde min på grillen s.k low and slow med snakemetoden, se bilder.  När du lagt snaken så ställ en aluminiumsform med lite vatten i och saften från 1 apelsin. Se till att denna inte blir torr, efterfyll med vatten om/när det behövs.  Lägg på gallret och lägg köttet ovanför formen. Den ska inte vara över glöden. Skvisa över saften från en halv apelsin och en halv lime. Sätt på locket och håll graderna på runt 100- 110 grader. Skvisa på mer apel

Vetetortilla

Bild
8 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver  2 nypor flingsalt 2 msk olivolja  Ljummet vatten, jag börja med 4 dl och fyller på efterhand det behövs. Degen ska vara fast och smidig Kör 10 min i maskin.  Låt vila under bakduk i 10 min.  Jag fick ut 11 st på denna. Dela upp i rundingar och kavla ut en tunn cirkel, nagga. Stek i torr stekpanna på medelvärme.  Förvara i en kökshandduk, lite fuktad och alufolie. 

Guacamole

Bild
Guacamole på mitt sätt. Jag gillar smaken av vitlök men inte när vitlöken dödar maten. Därför har jag aldrig smakat en Guacamole jag tyckt om. Tills nu, detta är min tolkning : 1 mogen avocado 0,5 Färsk chili, utan frön 0,5 liten vitlöksklyfta, finhackad Salt 1 msk torkad koriander Saften från 0,5 lime Mosa avocadon med en gaffel och tillsätt övriga ingredienser. Ställ kallt till servering. 

Mangosallad

Bild
Mangosallad : 1 paket fryst mango, 250 g 0,5 Färsk chili 2 msk finhackad Färsk koriander Lite salt Eventuellt skvisa över lite juice från lime. Lägg mangon i en skål tills den tinat. Skär chilin i ringar och tillsätt det tillsammans med resten i mangon. 

Tomatsalsa

Bild
Tomatsalsa : 4-5 kvisttomater 1 liten rödlök 0,5 Färsk chili i ringar 2 salladslökar, strimlade 0,5 kruka koriander, finhackad Lite olivolja Salt Peppar Lite limesaft Hacka ner tomaterna i en skål och blanda i resten. 

Kryddblandning till carnitas

Bild
Kryddblandning till carnitas: 4 msk paprikapulver 1 tsk vitlöksplver 1 tsk lökpulver 1 tsk vitpeppar 0,5 tsk anchochili 0,5 tsk cayennepeppar 0,5 tsk chiliflakes 2 tsk spiskummin  2 tsk oregano 0,5 msk peppar 2 tsk salt 1,5 tsk brunt farinsocker Blanda allt. 

Rub till ribs

Bild
2,5 msk paprikapulver  1 tsk lökpulver 1 tsk vitlöksplver 1 tsk svartpeppar  1/2 tsk anchochili 1 tsk limepeppar 1 tsk gula senapsfrö, mortlade 1 msk brunt socker Blanda alla kryddor

Grillbricka

Bild
En maffig grillbricka med mycket att välja på är något jag verkligen älskar. Här har jag ribs som gått på grillen low and slow med en egenkomponerad rub som smakade himmelskt. Grillade kycklingvingar, småburgare med hembakta hamburgerbröd, recept från Tommy Myllymäki. Grillade kycklingfiléer. En pizzadeg som var kvar från igår fick bli en baguette. Pommes gjorda på bakpotatis och lite grönsaker till. Coleslaw och hemmagjord bbqsås.  Coleslaw: Ca 300g strimlad vitkål  3 finstrimlade morötter 1/2 finstrimlad röd lök 1-2 tsk dijonsenap 3 dl creme fraiche  3-4 msk majonäs  Blanda allt och smaka upp med salt och nykvarnad svartpeppar.  Recept på ribs  Här Rub till ribs  Här BBQsås  Här Grillade burgare  Här

Ribs på grillen med snakemetoden

Bild
Att grilla egna revben är helt fantastiskt gott och mycket bättre än de färdiga man köper  i en varmdisk nånstans. Det är inte komplicerat heller. Så här gör jag och smaken är helt amazing.  Såhär gör jag: Börja med att bort membranet på bensidan och gnid sedan in ribsen i salt och så i senap, jag använde en som är stark och söt. Gnid in ruben. Lägg på grillen med bensidan ned, en form i botten på grillen med lite äppeljuice i,  fyll på om det behövs.  Jag använder snakemetoden och håller 100-120 grader, låt ligga i 90 min, spraya med äppeljuice emellanåt.  Gör iordning en foliebit som kommer täcka ribsen. Lägg på 4-5 klickar smör, på med brunt socker och ringla över honung. Lägg på ribsen med köttsidan ner, packa ihop och lägg på grillen igen i 90 nya min. Ta ur folien och lägg på grillen på direkt värme, häll på safterna från folien. Bränn nu av de ordenligt på hög värme så de får fin yta på båda sidor, nu har du supermöra och smakfulla ribs. Rub till ribs  recept här

Räkor och barkis

Bild
Räkor och hembakad barkis är riktig mysmat. Rekommenderar barkisen från matfrabunnenfb.blogg.no på det starkaste  du hittar receptet på den  Här

Grillade hamburgare

Bild
Grillad burgare med bbq- smak och hembakat hamburgerbröd  Här har jag bearnésås i botten på brödet och min bbqsås på översta brödet. Jag gillar kött- och grillsmaken på min hamburgare och inte en ihjälkryddad seg degbit, jag gillar den saftig. Så jag behandlar köttet varsamt.  Nötfärs:1 kg använde jag idag, jag delar upp färsen med en kniv medans den ligger kvar i paketet, så många brugare jag vill ha, 8 st delar på 1 kg. Tar upp en bit i taget och formar snabbt burgare. Jag använder endast flingsalt och kvarnpeppar och tar på detta när de ligger på grillen. Jag har höftat fram en BBQsås som blev ungefär såhär: 5 dl vatten 1,5 köttbuljong 5-6 msk tomatpuré 1 dl socker 1 näve rörsocker bit 2 msk honung 2 msk vitvinsvinäger 1- 1,5 dl senap, Johnnys sötstark och grov Ca 1 msk sweet baby rays bbq sås Chiliflakes Chilipeppar Paprikapulver Cayennepeppar Blanda allt i en kastrull och koka upp under omrörning. Jag lät det sedan småputtra 50- 60 min. Ställ åt sidan och låt kallna. Bl

Panerad torsk

Bild
Det här är enkel och god mat och dessutom är det ju bra att äta fisk.  1 ägg, uppvispat Ströbröd, blandas med salt och peppar eventuellt citronpeppar  Här har jag använt vanlig fryst torsk, tinat. Ta en filé i taget och doppa först i ägget sedan i ströbrödet.  Stek sedan i smör eller margarin till fisken är klar. I dessa frysta paket brukar filéerna vara tunna så ca 3 min på varje sida. Men kolla tjockleken och stek lite längre om fisken är tjock.  Jag gillar att servera panerad torsk med kokt potatis, finrivna morötter och smält smör, gärna med gräslök i. En klick remouladsås är oxå gott till.  De finrivna morötterna tycker jag det är gott att skvisa över lite saft från citron. Ställ i kylen 30-60 min. 

Kotletter och grönsaker i tagine

Bild
Kotletter och grönsaker i Tagine serveras med potatis Skölj kotletterna i kallt vatten för att eventuellt få bort lösa benflisor. Torka torrt med hushållspapper. Salta och peppra och paprikakrydda runt om. Bryn kotletterna runt om i smör i stekpanna. Lägg över kotletterna i taginen. Koka ur pannan med ca 3 dl vatten. Häll över kotletterna. Lägg i en köttbuljong. Av grönsaker använde jag 3 skalade morötter i större bitar 1 broccoli i stora bitar 4 grillade paprikor, jag använde färdiga Steklökar- ta så många som önskvärt. Lägg i alla grönsaker runt om ni taginen, salta ordentligt. Lite mer peppar från kvarnen. Häll på rött vin, 1-3 dl. ca. Sätt på locket på taginen och ställ längst ned i ugnen på ca 150 grader i ca 2 Tim till benet lossnar från köttet.

Stekfläsk med löksås

Bild
Löksås: 1-2 lök beroende på storlek Ca 2 msk mjöl Hacka löken å fräser på den i en kastrull med smör. Den ska mjukna men inte ta färg. Strör så på mjölet å rör in ordentligt. På med mjölk till önskad tjocklek. Smakar av med soya, salt å peppar å så tog jag i 1/2 köttbuljong. Låt sedan småputtra i 15-20 min. Fläsket steker jag i smör eller margarin med lite salt och peppar på. Jag gillar mitt fläsk gott stekt men det är en smaksak.  Servera med antingen kokt potatis eller morotspannkaka. 

Hembakat bröd med morot och valnötter

Bild
Har försökt slumpat ihop ett bröd som blev såhär. Tog mått på det mesta. Är absolut ingen brödbakare och har ingen aning hur det SKA vara men gott blev det. Enligt yngsta sonen tyckte han att jag borde sälja det till Ica eftersom han tycker det var så gott.  1/2 jäst 5 dl vatten, lite kallare än ljummet 1,5 dl mjölk 4 dl grahamsmjöl 2 dl rågmjöl 1 stor finriven morot Ca 7-8 dl vetemjöl special Valnötter, hacka i lite mindre bitar om man vill Salt Blanda och låt maskinen gå i 20 min. Lägg över bakduk å jäs ca 1,5 Tim. Dela i 2 och forma till 2 rundingar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och lägg över bakduk. Jäs ytterligare ca 45 min. Pensla med vatten och strö på flingsalt. Grädda längst ned i ugnen på 200 grader i 30-40 min. Låt svalna på galler under bakduk. 

Bouef Bourgoignon

Bild
Ska vi äta något extra gott eller bjuda gäster blir det gärna grytornas Rolls Royce- Bouef Bourgoignon med gratinerat mandelpotatismos och hemmabakad baguette med flingsalt. Enkelt att laga och mycket smakfullt.  Min Bouef Bourgoignon sån ca då jag höftar mest: 1,2 kg högrev Ca 5 dl vatten 4 dl rödvin Ca 2 msk oxfond med rödvin 1,5 mörk oxbuljong 3 lagerblad 1 msk tomatpuré Ca 2 tsk timjan 2 msk mjöl Ca 3 stora morötter 1 nät steklökar Ca 250 g färska champinjoner 1 paket bacon Färsk timjan Salt och peppar. Rensa och putsa högreven och skär i bitar. Bryn i smör i omgångar och lägg över i en gryta. När allt är brynt så vattna ur pannan med ca 1 dl av vattnet och häll sedan över det i grytan.  Salta och peppra. Strö på mjölet, rör om om och häll på resten av vattnet och i med vinet. Lägg i lagerblad, torkad timjan, buljong och fond. Fräs tomatpurén i lite olja tills den börjar mörkna i färgen, lägg då i den i grytan. Koka upp och låt småkoka under lock i 1 tim