Inlägg

Visar inlägg från juni 30, 2019

Min biff stroganoff

Bild
800g-1 kg ytterlår av nöt 250 g färska champinjoner i bitar 1 gul lök, finhackad 2 msk mjöl 4 dl köttfond recept  här  (har man inte fond kan man lägga i 2 märgben i grytan i tillägg till en mörk oxbuljong, det ger en rund och fin smak, ta ut när grytan är klar. Rosta märgbenen i ugnen först så de får en del färg. ) Ca 4 dl vatten 2 msk tomatpuré (jag har tomatpuré i min fond så smaka av om du har fond eller buljong utan)  1 tsk dijonsenap 1-2 dl grädde Salt  Peppar När köttet är rensat och skuren i bitat så börja med att bryna det i smör i en gryta. Bryn lite i taget så det inte blir kokt. Salta och peppra köttet.  Lägg undan. Stek nu på löken och champinjonerna till löken mjuknat och allt fått fin färg, tillsätt mer smör om det behövs. Lägg undan.  Fyll på med lite mer smör och lägg tillbaka köttet, strö på mjölet och rör in det. Häll på fonden och sedan vattnet och tomatpurén. Låt få ett uppkok, sätt på locket och sänk värmen. Låt sjuda i 2,5 timme. Häll nu i löken och champinjonern

Luftigt och fluffigt potatismos

Bild
12 medelstora potatisar, King Edward 2,5 dl grädde 2 dl mjölk Salt Vitpeppar Muskotnöt  Ca 50 g smör Skala potatisarna och skär de i jämnstora mindre tärningar. Lägg i kastrull. Fyll på med kallt vatten och salt. Koka upp och låt sedan koka 8-10 min till de är genomkokta. Häll av vattnet och häll tillbaka potatisen i kastrullen, sätt på locket och ställ tillbaka på plattan, lite mindre än medelvärme och låt vätskan ånga bort så potatisen blir torr. Akta så den inte bränns bara. Under tiden som potatisen kokar så blanda grädde och mjölk i en kastrull och smaksätt med lite riven muskotnöt och vitpeppar. Koka upp och låt sedan stå på låg värme så den inte kallnar. När potatisen är torr så ta av kastrullen från plattan och kör potatisen genom en potatispress ner i en annan kastrull eller bunke/skål. När all potatis är pressad så rör ihop den lite. Häll sedan på vätskan, lite i taget och blanda. När all vätska är i moset är är lent och fluffigt så rör in smöret. Smaka av med salt och server

Små kvisttomater på grillen

Bild
Lägg småtomater på en bit aluminiumfolie som du vikt upp kanterna på. Ta på flingsalt och några kvistar färsk timjan och ringla över lite olivolja. Lägg på grillen under lock i 10-15 minuter. 

Grillad fetaost

Bild
Ett supergott tillbehör till en god köttbit t.ex 1 paket fetaost 1 röd chili 1 vitlöksklyfta, hel Soltorkade tomater  Olivolja Flingsalt Svartpeppar  Färsk rosmarin  Lägg fetaosten på ett ark alufolie med lite olivolja på. Lägg sedan på chili i ringar, vitlöken, flingsalt, dra några varv med pepparkvarnen. Lägg på några soltorkade tomater och några kvistar rosmarin. Vik upp kanterna på folien och grilla under lock i 10-15 min. 

Marinerad klyftpotatis

Bild
Smakfull och god klyftpotatis.  8-10 skalade  potatisar i båtar 1 citron i klyftor 2 röda lökar i klyftor 2 vitlöksklyftor, hela 4 lagerblad Skala potatisen och klyfta den. Koka i saltat vatten i 3 min. Låt de rinna av och lägg i en långpanna med det andra. 4 msk citronjuice från en färsk citron 3 msk tomatpuré Salt, peppar 3 tsk paprikapulver Färsk chili i ringar, med eller utan frön, beroende på hur starkt du vill ha 3 tsk provence krydda 12 msk vatten Olivolja (Dubbla dressingreceptet om du vill ha mer) Blanda ihop och häll över potatisblandningen och blanda väl. Ringla över olivolja å ställ in mitt i ugnen på 200 grader i ca 40- 60 min.

Köttfond

Bild
Jag har kokat en köttfond på märgben som ska få vara buljong till framtidiga grytor och såser. Jag gör såhär: 1,2 kg märgben 1 gul lök 2 morötter 0,5 purjolök 0,5 rotselleri 1,5 msk rostad tomatpuré En näve vitpepparkorn  3 lagerblad 3-4 kvistar av färsk timjan Neutral olja För att få ut så mycket smaker som möjligt rostar jag benen och grönsakerna först. Lägg upp benen på en ugnsplåt. Skala löken och dela i 2. Dela morötterna i större bitar. Skala rotsellerin och dela i större bitar. Lägg upp på plåten. Se till att det är mellanrum mellan allt så allt rostas. Ringla över lite neutral olja och lägg på alla kryddor. Ställ in mitt i ugnen på 230 grader varmluft. Rosta tills det fått fin färg i ca 30 min. Rosta under tiden tomatpurén med lite lite olja i en kastrull. Rosta till den blir mer fast och en djup röd färg. Häll sedan i allt från plåten över i en stor kastrull tillsammans med tomatpurén. Häll på kallt vatten så det täcker allt. Koka upp och sänk värmen så det bara sjuder. Låt se