Inlägg

Visar inlägg från november 24, 2019

Oreocheesecake

Bild
Oreocheescake 🌸
Mina barn älskar oreo så jag gjorde helt enkelt den cheescaken jag brukar bara att jag bytte ut digestivekex mot oreo. Till botten tog jag ett helt paket oreo + 4 kex till, krossa och blanda med smält smör. Resten av paketet krossade jag och blandade ner i smeten när allt var färdigblandat.
Recept: 1 paket + 4 till oreokex  3 äggvitor + lite salt 3 dl vispgrädde 3 msk vaniljsocker 3 äggulor 2,5 dl socker  300 g philadelfiaost
Smula kexen fint, jag använder en mixer. Smält smör, ca 50- 80 g (prova dig fram, har aldrig tagit exakt mått på smöret) och blanda med kexsmulorna så det blir till en massa. Tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter.
Vispa äggvitor och saltet hårt (äggvitorna ska vara kvar i bunken när du vänder den upp och ner).
Vispa grädde och vaniljsocker.
Vispa äggulor, socker och osten.
Rör ned grädden i ostsmeten och därefter vänds äggvitorna försiktigt ned i smeten. Häll nu i oreosmulorna. Häll i smeten över kexen. 
Frys in över natten.

Enkel biffgryta med potatis - och jordärtskocksmos

Bild
Grytan: 5-600 g innanlår av nöt7 dl vatten 1 gul lök 3- 4 msk fond eller 1- 1,5 köttbuljong 1- 2 msk soya 1 lagerblad 4 dl grädde 0,5 dl mjöl 1 msk vinbärsgelé  Salt Svartpeppar 
Putsa köttet och skär det i grytbitar. Skala löken men behåll den hel.  Bryn köttet i omgångar i smör i en gryta. Salta och peppra. Stek på löken lite. Häll på vatten och fond. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 2,5- 3 timmar. Rör runt då och då. Ta ut lök och lagerblad. 
Blanda grädde och mjöl i t.ex en saker och skaka tills det inte finns några klumpar. Häll i grytan och koka upp. Ta i gelé och smaka upp med salt och peppar. Låt sjuda ca 30 min till.
Potatis- och jordärtskocksmos:
8 potatisar av mjölig sort 300 g jordärtskockor  1,5 dl grädde  1 dl mjölk 30 g smör Salt  Peppar 
Skala potatis och jordärtskockor. Skär i mindre bitar och lägg i varsin kastrull. Koka till de är genommöra. 
Häll av vattnet och häll tillbaka i en kastrull, sätt på en en platta på medelvärme och låt vattnet ånga bort. Akta så det inte bränns. 
Kok…