Inlägg

Visar inlägg från december 6, 2020

Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter

Bild
1 hel kyckling Salt  Svartpeppar  Smörklickar Chiliflakes  Persilja  2 vitlöksklyftor  Rotfrukter: 3-4 bakpotatis med skalet på  4-5 Rödbetor  3 stora Morötter  1 fänkål 1 rödlök 1 påse flower sprouts  1 vitlöksklyfta  Olivolja  Flingsalt  Torka kycklingen torr med hushållspapper och gnid in den i salt och peppar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna och tryck till dom lite. Stoppa de försiktigt in under skinnet. Stoppa sedan in några smörklickar och på med lite persilja och chiliflakes.  Lägg kycklingen på ett ugnsgaller. Under gallret använder jag en plåt som jag har i 1 morot i bitar, avskäret från fänkålen + fänkålsdillen, 1 gul lök i större bitar och vatten. Detta blir grunden till såsen. Ställ in i ugnen på ca 180- 200° varmluft. Hur lång tid det tar beror på storlek på kycklingen och hur din ugn är, men den ska hålla 82° vid lårbenet.  Håll koll på vattnet i plåten under, om det bort så fyll på lite mer.  Rotfrukter: Skär potatisen i klyftor. Skala morötter och rödbetor och skär i

Ägglikör

Bild
Ägglikör är något jag brukar göra till jul och även ge bort i julklapp, det brukar vara uppskattat 🙂 Jag använder recept från matprat.no jag länkar till sidan längre ned.  5 dl standardmjölk 300 g socker 5 äggulor 1 msk vaniljsocker  3- 5 dl sprit, typ vodka beroende på hur stark du vill ha den.  Koka upp mjölk och socker i en kastrull till precis under kokpunkten.  Vispa ihop äggulor och vaniljsocker i en skål.  Låt mjölken svalna.  Häll lite och lite i taget av mjölken ned i äggulorna samtidigt som du vispar. Sila sedan blandning tillbaka till kastrullen.  Värm upp försiktigt på svag värme under ständig omrörning till det börjar tjockna.  Kyl ner kastrullensnabbt i isvatten. Rör runt då och då.  Häll i spriten och blanda ordentligt.  Häll upp på rena flaskor. Förvara i kylen.  Här  finns receptet på matprat.