Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter













1 hel kyckling
Salt 
Svartpeppar 
Smörklickar
Chiliflakes 
Persilja 
2 vitlöksklyftor 

Rotfrukter:

3-4 bakpotatis med skalet på 
4-5 Rödbetor 
3 stora Morötter 
1 fänkål
1 rödlök
1 påse flower sprouts 
1 vitlöksklyfta 
Olivolja 
Flingsalt 

Torka kycklingen torr med hushållspapper och gnid in den i salt och peppar.

Behåll skalet på vitlöksklyftorna och tryck till dom lite. Stoppa de försiktigt in under skinnet. Stoppa sedan in några smörklickar och på med lite persilja och chiliflakes. 

Lägg kycklingen på ett ugnsgaller. Under gallret använder jag en plåt som jag har i 1 morot i bitar, avskäret från fänkålen + fänkålsdillen, 1 gul lök i större bitar och vatten. Detta blir grunden till såsen.

Ställ in i ugnen på ca 180- 200° varmluft. Hur lång tid det tar beror på storlek på kycklingen och hur din ugn är, men den ska hålla 82° vid lårbenet. 

Håll koll på vattnet i plåten under, om det bort så fyll på lite mer. 

Rotfrukter:

Skär potatisen i klyftor. Skala morötter och rödbetor och skär i bitar. Ansa fänkålen och skär i bitar. 

Lägg allt i en ugnsplåt och lägg på flower sprouts en. Tryck till vitlöken med skalet kvar med en kniv och lägg i. Ringla över ordentligt med olivolja och flingsalt. Ställ in i ugnen tillsammans med kycklingen.

När kycklingen är klar så sila av vätskan som är i plåten under kycklingen till en kastrull. Ta i lite mjöl och vatten i en behållare och skaka ut alla klumpar. Häll lite i taget i skyn tills den blir tjock. Späd då med grädde till önskad konsistens. Ta eventuellt i lite colorit och smaka upp med salt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Grön ärtstuvning

Pizzasås