Inlägg

Visar inlägg från april 28, 2019

Baguette

Bild
Den godaste baguetten jag nånsin gjort (och ätit) var en jag gjorde på en överbliven pizzadeg (ja jag vet, det händer) som hade legat i kylen i 6 dagar. Så luftig, knaprig och god blev den. Prova du oxå. 1/2 jäst 3 dl vatten, lite kallare än ljummet  Ca 7 dl mjöl, Manitoba Cream  2 msk olivolja  Salt Blanda först ut jästen med vattnet tills jästen läst upp sig. Ta sedan i övriga ingredienser och kör med maskin i 20 min. Degen ska vara lite kladdig. Inte hård eller kompakt.  Plasta bunken och jäs minst 4 timmar. Dela sedan degen i 2 och forma 2 fasta bollar och lägg i en form bredvid varandra. Plasta och ställ in i kylen. Har du inte tid med kalljäsningen så bakar du ut den efter första jäsningen, formar och jäser ytterligare 45 min.  Ta ut degen en liten stund innan du ska använda den så det går lättare att forma. Forma 2 baguetter. Jag brukar snurra dom lite. Jäs i ca 30 min under bakduk. Pensla med vatten och strö på flingsalt.  Grädda mitt i ugnen på 180-200 grader i ca 20 min. 

Helgrillad kyckling med rotgrönsaker

Bild
Grillad kyckling är fantastiskt gott och inte alls svårt. Jag använder mig av indirekt värme, alltså bara briketter på ena sidan av grillen och kycklingen på den andra sidan.  Kycklingen: 1 hel kyckling ca 1,3-1,5 kg 1 citron  3 vitlöksklyftor med skal Rosmarin Salt  Peppar Smör Börja med att skölja av kycklingen i kallt vatten. Torka med hushållspapper.  Riv skalet på citronen.  Lyft försiktigt på skinnet med fingrarna vid bröstet på kycklingen. Stoppa in 2-3 små smörklickar på var sida och sedan stoppa in citronskalet och rosmarin. Ta ganska mycket.  Skär upp citronen i halvor och dela ena halvan i mindre bitar, tryck in de små bitarna under skinnet.  Tryck till vitlöksklyftorna som har kvar skalet och lägg in en klyfta under skinnet på kycklingen.  Häll upp salt i en skål och blanda med peppar. Jag använde limepeppar och vanlig peppar. Gnid in kycklingen med blandningen och även inuti, gnid in ordentligt.  Lägg sedan in resten av citronen inuti kycklingen och några rosmarinkvistar o

Bärsmoothie

Bild
En riktigt god bärsmoothie är aldrig fel. Efter träning, som mellanmål eller bara för att det är gott. Jag gör såhär: 250 g jordgubbar, halvtinade 250 g blåbär, halvtinade 2 bananer 2 msk honung Ca 7- 8 dl vaniljyoghurt Eventuellt 1 näve granatäppelkärnor, halvtinade Mixa allt så den blir slät. Det blir ca 13- 14 dl så bara å halvera mängden om man vill ha mindre