Helgrillad kyckling med rotgrönsaker
Grillad kyckling är fantastiskt gott och inte alls svårt. Jag använder mig av indirekt värme, alltså bara briketter på ena sidan av grillen och kycklingen på den andra sidan.
Kycklingen:
1 hel kyckling ca 1,3-1,5 kg
1 citron
3 vitlöksklyftor med skal
Rosmarin
Salt
Peppar
Smör
Börja med att skölja av kycklingen i kallt vatten. Torka med hushållspapper.
Riv skalet på citronen.
Lyft försiktigt på skinnet med fingrarna vid bröstet på kycklingen. Stoppa in 2-3 små smörklickar på var sida och sedan stoppa in citronskalet och rosmarin. Ta ganska mycket.
Skär upp citronen i halvor och dela ena halvan i mindre bitar, tryck in de små bitarna under skinnet.
Tryck till vitlöksklyftorna som har kvar skalet och lägg in en klyfta under skinnet på kycklingen.
Häll upp salt i en skål och blanda med peppar. Jag använde limepeppar och vanlig peppar. Gnid in kycklingen med blandningen och även inuti, gnid in ordentligt.
Lägg sedan in resten av citronen inuti kycklingen och några rosmarinkvistar och de 2 vitlöksklyftorna som är kvar.
När briketterna är klara så ställ en aluminiumfolieform i botten på grillen på andra sidan briketterna, häll i ca 2 dl vitt vin och 1-2 dl vatten. Lägg på gallret och på med kycklingen ovanför formen. På med lock. Pensla kycklingen med vätskan från formen en eller två gånger under grillningen.
Kycklingen ska hålla 82 grader vid lårbenet för att vara färdig. Beroende på hur varmt du har i grillen tar det olika lång tid.
Häll av vätskan från formen i botten på grillen i en kastrull och koka upp. Reducera ner till strax under hälften. Lägg i en kycklingfond.
Blanda 1 msk mjöl med lite grädde och skaka om ordentligt så det löser upp sig. Häll i redningen och fyll på med resten av grädden, jag använde sammanlagt 5 dl. I med 1 msk creme fraiche och 1 msk honung. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Låt småkoka ca 15 min.
Rotgrönsaker:
2 sötpotatisar, skalade
5 potatisar av fast sort, skalade
3 morötter, skalade
4 förkokade hela rödbetor
1 spetspaprika
1 rödlök
Några småtomater, jag använde picolino
Några citronbåtar
2 vitlöksklyftor med skal
Olivolja
Flingsalt
Färsk timjan
Peppar från kvar
Skär den skalade sötpotatisen i klyftor.
Skär morötterna i stora bitar.
Halvera potatisarna om de är väldigt stora.
Koka upp en kastrull med vatten och salt. Lägg i potatis och morötter och koka i 15 min. Häll av vattnet. Hit kan man förbereda långt i förväg.
Häll olivolja i botten på en form.
Klyfta potatisen och skär nu morötterna i mindre bitar. Lägg i formen.
Klyfta rödbetorna och skär löken i båtar. Lägg i formen.
Dela paprikan på längden, i formen.
Lägg i vitlöksklyftorna, tomaterna och citronbåtarna.
På med rejält med flingsalt, peppar olivolja. Lägg på lite Färsk timian
När du tagit av kycklingen så sprid ut briketterna, fyll på med fler om det behövs. Ställ på formen/formarna i ca 20 min. Rör om då och då.
Kommentarer
Skicka en kommentar