Inlägg

Visar inlägg från juli 26, 2020

Kyckling på rotisserie

Bild
Gjorde hel kyckling på rotisseriet idag. Tog inga mått men jag använde: 1 hel Kyckling ca 1kg Rumsvarmt smör  Finhackad färsk persilja och timjan Saften från 0,5 citron  1 vitlöksklyfta delad i 2 Salt  Svartpeppar 0,5 Färsk chili  Torka kycklingen torr med hushållspapper. Salta. Öppna försiktigt skinnet på bröstet med 1 eller 2 fingrar. Tryck in kryddsmör så långt du Kan under skinnet på båda sidor. Lägg i en halv vitlöksklyfta på varje sida.  Smörj in kycklingen runt om i kryddsmöret.  Fyll upp kycklingen med citronklyftor inuti. Bind ihop vingar och ben.  Tänd grillen för indirekt grillning. Jag fyller upp de sidohållarna som följer med grillen, 1 skorsten går i.  Trä kycklingen på rotisseriet och grilla i ca 1 tim. beroende på storlek och värme. 82° vid lårbenet då är kycklingen klar. Marinerad fänkål: Skär bort toppen och finhacka dillen.  Skär fänkålen i skivor.  Lägg i skål och blanda i 0,5 dl god olivolja, saften från 0,5 citron, fänkålsdillen, salt och svartpeppar. Låt marinera

Kräftor

Bild
Morsan och Danny har fiskat kräftor och nu var det dags för mig att lära mig koka mina egna. Jag har alltid varit lite rädd för det och undvikit det under alla år 😅 Men nu var det alltså dags att bli vuxen 👌 Jag har utgått från morsans och Dannys recept men lagt till öl och även cayennepeppar som jag har fått hos Jan Eliasson för många år sen och som är såå gott. Men uteslut cayennepepparn om du inte vill ha det eller ta bara hälften 🤗 Börja med att kolla att alla kräftor lever och skölj de noggrant under kallt vatten. 2 kg kräftor 5 l vatten 2 dl grovsalt 2 sockerbitar 2 knippen krondill 1 öl, 33 cl 1 tsk cayennepeppar Koka upp vattnet i en stoor kastrull med sockerbitar, salt, 1 knippe krondill, ölen och eventuellt cayennepeppar. När det kokat upp låt stormkoka under lock i 5 min. Ta upp krondillen och klipp av stjälkarna och lägg tillbaka kronorna och några extra kronor från nästa knippe. Häll i kräftorna och på med locket. Koka upp igen och koka i ca 8 min efter det kokat upp.

Pizza med grillad entrecôte, tomat, lök och paprika

Bild
Perfekt med pizza när man har  kvar lite rester, i detta fallet grillad entrecôte. Pizzadeg: Pizzadeg: Ca 6,5 dl Manitoba Cream eller tipo 00 1/2 jäst 3 dl ljummet vatten 2 msk olivolja Salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 4 Tim under plastfolie och handduk. Blir 2 runda pizzor. Tryck ut degen för bästa resultat, kavla INTE. Jäs under bakduk 1 tim medans pizzastenen värms upp.  Ta på tomatsås, ost, torkad oregano, lök, tomat och paprika. När det är ca 45 sek- 1 min kvar på pizzan lägg då på köttet som är rumstempererat.  Använd pizzasten på grillen eller i ugnen. Maxvärme i ugnen på pizzafunktionen. Längst ned i ugnen. Toppa med lite färsk oregano och basilika.  Servera gärna med beasås och pizzasallad 😋 Recept på pizzasås  Här Recept på pizzasallad  Här