Inlägg

Visar inlägg från december 15, 2019

Rödkål

Bild
Rödkål är en höjdare till julmaten tycker jag och är mycket enkelt att laga själv 🤗 1 stor rödkål  2-3 röda äpplen, jag använder Svenska Ca 1 dl svart vinbärssaft Ribbefett (har du inte köttfond så ta en köttbuljongtärning)  Ca 1 dl socker 0,5 dl ättika  Ca 2- 3 dl vatten Salt Svartpeppar Strimla kålen i tunna skivor och lägg i en stor kastrull. Riv äpplena och lägg i kastrullen. Salta. Häll på saften, ättika och 2 dl vatten. Låt koka upp och sänk värmen och låt det puttra.  Om du inte har ribbefett så tar du i buljongen nu. Har du ribbefett så smaka till i slutet.  Kolla om det behövs mer vatten. Jag brukar ha så det är lite mer än hälften med vatten. Sockra och peppra. Blanda.  Smaka av under tiden.  Låt puttra under lock i ca 1,5 tim. Ta av locket och fortsätt puttra ca 30 min till. Smaka av med ribbefett. 

Oreobollar

Bild
Fantastiskt goda OREOBOLLAR som passar perfekt till julmyset, eller när som helst 😋 Såhär gjorde jag: 3 paket oreo double cream 3 msk philadelphiaost 3-400 g vit choklad, jag använde odense Kör oreokexen i en mixer. Vi har provat att mixa så den blir helt slät och mixa så det är lite större bitar kvar. Vi tycker det är bäst med lite bitar i så det blir lite crunch 🤗 Lägg undan ett par teskedar till pynt.  Vispa upp krämosten lite och blanda väl med kexen, jag använder maskin så det blandas jämnt och fint.  Rulla sedan bollar. Jag använder en tesked som mått, det tycker vi blir lagom stora.  Ställ in i kylen ca 1 timme.  Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan oreobollarna i chokladen. Strö på lite oreosmulor. Ställ i kylen igen tills chokladen stelnat. Njut 🥰 Förvaras kallt. 

Brysselkålsallad

Bild
Denna blev till när jag hade glömt handla hem grönsaker till maten. Då var det bara å leta igenom det som fanns hemma. Och gott blev det 😋 2 dl brysselkål, jag använde frysta, låt de tina lite så det går skära dom 1 röd lök 3 clementiner 1 äpple, jag använde Ingrid Marie som fanns hemma En näve valnötter Salt Ca 1 tsk Crema Balsamico 1-2 msk solrosolja Smör Dela brysselkål en i 2. Skala löken och dela i 2. Skär i tunna skivor.  Hacka valnötterna. Skala 1 clementin och dela upp klyftorna. Dela de 2 andra på mitten. Skär upp äpplet i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja. Ta i brysselkål en och stek på 1 minut, salta. Ta i löken och smör. Sänk till medelvärme eller lite under. Löken ska inte ta färg direkt. Den ska gå runt till den blir söt och härlig i smaken.  Skvisa över lite balsamico och blanda runt. Skvisa i saften från 2 clementiner. Smaka av om det behövs mer salt.  Ta i äppelbitarna och clementinklyftorna. Stek på ett par minuter till. Häll av och toppa med grovhackade