Inlägg

Visar inlägg från maj 12, 2019

Jeanettes grillkrydda

Bild
2 msk paprikapulver 1 msk oregano 1,5 tsk salt1 tsk svartpeppar 1 tsk lökpulver 1 tsk vitlökspulver 1 tsk chilipeppar 0,5 tsk cayennepeppar 0,5 tsk malen ingefäraBlanda allt. Detta räcker till 3- 4 fläskkarréer beroende på storlek.

Rabarber- och jordgubbspaj

Bild
Finns det något godare och somrigare än rabarberpaj med jordgubbar? Jag tror knappast det. Här är min. 5 rabarber300 g jordgubbar1 dl brunt socker 2 msk potatismjöl3/4 dl strösocker (uteslut detta om du har söta jordgubbar. Jag hade importerade sura jordgubbar idag)Smuldeg:3 dl vetemjöl1 dl havregryn 1 dl strösocker 1 dl ljus sirap100 g smör, rumsvarmt Lite saltBörja med att skära rabarber i bitar och jordgubbar i skivor. Lägg i en pajform eller annan ugnsfast form. Blanda brunt socker och potatismjöl. Fördela jämnt över bären. Strö nu över strösockret om du har sura jordgubbar, annars hoppa över det. Ställ in i förvärmd ugn på 225 grader mitt i ugnen i ca 15 min. Blanda under tiden smuldegen. Ta ut formen och rör runt lite. Fördela smuldegen jämnt över och ställ tillbaka i ugnen i ca 15-20 min. När den är klar så toppa med rostade kokoschips. Servera gärna med hemgjord glass, recept Här

Hemmagjord vaniljglass

Bild
Att göra glass på sötad kondenserad mjölk är både populärt, superenkelt och ruggigt gott. Här är det bara fantasin som sätter gränser på smaksättning och jag har redan massor i huvudet som jag vill prova under sommaren. Idag föll det dock på vanilj då den skulle vara till en rabarber- och jordgubbspaj. Tillvägagångssättet har jag hittat på Jennys matblogg, recept Här och på min bloggvän Gro Anithas sida groanithasmat , recept HärGlass:5 dl vispgrädde 1 burk sötad kondenserad mjölk1 vaniljstång1 msk vaniljsocker Börja med att vispa grädden, inte för hårt utan sådär fluffig och toppig. Rör ned den kondenserade mjölken och ta i smaksättningen, i det här vanilj. Jag använde fröna från en vaniljstång och tillsatte 1 msk vaniljsocker för lite extra smak. Häll över i förslagsvis glassburkar, sätt på lock eventuellt folie och frys i minst 6 timmar. Njut.

Chokladsås

Bild
Jag har haft en mörk blockchoklad liggande i köksskåpet ett tag nu utan att den blivit använd så då tänkte jag prova göra en sås på den. Annorlunda och speciell smak blev det. Nästan lite fulgott.  Lite rödvin fanns kvar oxå i flaskan. Jag dricker ju inte vin men brukar alltid ha hemma till matlagning för det tycker jag är gott med en skvätt vin I maten här och där. 1 rödlök1,5 dl rött vin 2 dl vatten1 dl brunt socker100 g mörk choklad1 msk kalvfond1 msk honungEn nypa flingsalt Svartpeppar från kvarnLite vanligt saltLite timian 2 tsk maizena Skär upp löken i bitar och stek i smör till den börjar mjukna. Häll på vinet. Häll sedan på vattnet, fonden, honungen och kryddorna. Låt småputtra lite under lock. Hacka ner chokladen och häll i. Blanda ut maizena med lite vatten och häll i. Låt småputtra 20- 30 min. Sila av och smaka av med salt och peppar. Servera. Denna serverades till stekt fläskfilé.

Pizza på rester gourmetstyle

Bild
Restpizza gourmetstyle Pizza med oxfilé, färska champinjoner och rödlök och hemmagjord bearnésås  😋Champinjoner å löken är stekta lite innan.Vet du om att du kommer få rester över så sätt en pizzadeg till långtidsjäsning för en fantastisk pizzafest på goda rester. Ca 12g jästCa 3,5 dl vatten, kallare än ljummetSaltPizzamjöl- tipo 0, börja med 6-7 dl och fyll på med mer mjöl till degen börjar släppa från kanterna men sitter kvar lite i botten. Kör maskinen i 20 min. Ta upp den å knåda till en slät boll, lägg den i bunken igen. Plasta och  jäs i 10- 12 timmar. Ta upp på mjölat bord. Dela degen i 2 och knåda till 2 runda släta bollar. Lägg i en form och pensla eventuellt med lite olivolja. Plasta och in i kylen 2 dagar. Står sig 1 vecka. Ta ut degen å låt ligga i rumstemp i ca 1tim innan du börjar jobba med den. Sedan TRYCKER jag ut degen, inte kavla. Tryck ut luften från mitten och ut i kanterna. Tryck ut den så tunn som det bara går.På med pizzasås, recept Här och riven ost. Sedan på …