Inlägg

Visar inlägg från maj 26, 2019

Fläskfilé med banan

Bild
En av mina favoriträtter som mamma gjorde när jag var liten som sedan har blivit en av mina barns favoriträtter med åren. Det är gott och går dessutom snabbt att göra så en perfekt rätt en fredagskväll när man jobbat och är så där gott sliten men ändå vill ha något extra gott på kvällen med familjen.  1 fläskfilé  1-2 bananer eller fler beroende på hur mycket fläskfilé du har 5 dl grädde 1 dl vatten Salt  Peppar Curry 1 köttbuljong Ansa en fläskfilé och skär i skivor, ca 1- 1,5 cm tjocka. Bryn runt om i smör med lite salt och peppar på. Flytta över till en ugnsform. Skiva en banan och lägg en skiva på varje köttbit. Täck sedan allt med ost och in mitt i ugnen på 200- 220 grader i 10- 15 min. tills osten fått fin färg. När jag stekt färdigt köttet slår jag i 1 dl vatten i stekpannan å i med en köttbuljong, vispa tills buljongen löst upp sig och häll då i ca 4-5 dl grädde. Smaka av med curry. Koka upp och låt småputtra medan köttet står i ugnen och riset kokar. Serveras med ris, sallad o

Nutellapizza

Bild
Ibland är man sugen på något men vet inte riktigt vad. Mat? Nåt sött? Gör en blandning av båda, nutellapizza. Pizzadeg: 1/2 jäst 3 dl ljummet vatten  Ca 7 dl Manitoba Cream  2 msk olivolja Salt Blanda ut jäst med vatten och tillsätt sedan övriga ingredienser. Kör med maskin ca 20 min. Degen ska vara smidig, absolut inte kompakt och stabbig. Sätt plastfolie över och jäs 1-4 timmar.  Denna räcker till 2 runda eller en långpanna.  Tryck ut degen till en cirkel och grädda längst ned på maxvärme och pizza funktion om du har. Ca 6-8 minuter.  Skär under tiden upp banan och jordgubbar. Hacka upp hasselnötter om du vill ha det.  Ta ut pizzan. Bred på Nutella och på med det andra. Avsluta med ett dryss med flingsalt. 

Min äggröra

Bild
En äggröra för mig ska vara mjuk och krämig. Det tog ganska lång tid för mig att lära mig laga det men en dag satt det. Enkel smaksättning med salt och vitpeppar och lite gräslök tycker jag man kommer långt på. 4 ägg Salt Vitpeppar  Gräslök Knäck äggen i en skål och tillsätt mjölk och kryddor. Vispa med en ballongvisp.  Värm en kastrull med lite smör i. När smöret smält så häll i äggvlandningen och sänk värmen till medel. Rör runt hela tiden, jag tycker en slickepott fungerar bäst. Dra slickepott fram och tillbaka hela tiden. Sänk värmen om den verkar stelna för fort. Äggröra ska ta lite tid. När äggröran precis börjat att gå ihop och är sådär härligt krämig är det dags att ta av den.  Servera på t.ex ett gott bröd och knaperstekt bacon bredvid. 

Stekt nötfärs och ris

Bild
Detta är ingen fancy eller avancerad mat men väldigt gott när man kommer hem från ett skönt pass på gymmet. 500 g nötfärs 3 dl basmatiris  1 röd paprika Fryst broccoli Sojabönor  Soya Salt Peppar Eventuellt färsk chili Koka riset.  Stek nötfärs en och krydda med salt och peppar och färsk chili om du önskar. Ställ åt sidan.  Strimla paprikan i tunna strimlor och stek i smör till den mjuknat.  Koka broccoli och sojabönor.  När allt är klart så stek riset några minuter. Häll på Soya, ca 1-2 msk. Blanda runt. Blanda sedan i nötfärs och grönsaker.  Tycker du att det blir för torrt så servera med lite keso till.