Inlägg

Visar inlägg från juli 28, 2019

Chokladtårta, Den aller beste

Bild
Receptet på denna kaka fick min mamma från nån veckotidning när vi bodde i Norge när jag var liten för 100 år sen 😉 Glasyren har vi gjort om bara. Denna har hängt med i alla år och blivit omåttligt populär på både barn- och vuxenkalas och receptet har jag fått dela med mig av mer än 1 gång genom årens lopp 🎉🤗 150 g rumsvarmt smör 3,5 dl socker 3 ägg  1/4 tsk salt 2tsk vaniljsocker 1 dl kallt vatten  1 dl norsk seter rømme eller 2,5 dl gräddfil 4 msk kakao 3 tsk bakpulver  4 dl vetemjöl  Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, salt, vatten och gräddfil, vispa ihop. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och sikta ner det i smeten. Rör ihop till en slät smet.  Använd en rund springform, 26 cm. Smörj formen och häll i smeten.  Gräddas längst ned i ugnen på 180 grader i ca 40 min, känn med en sticka. Lägg över en foliebit så den inte bränns om det behövs i slutet.  Låt svalna. Dela sedan kakan i 2. Glasyr, jag gör denna x2, tycker det blir bättre än att dubbla direkt.  3,

Flätad baguette

Bild
25 g jäst 6 dl vatten, lite kallare än ljummet  12-13 dl Manitoba Cream Salt Blanda ut jästen med vattnet. Blanda i mjöl och salt. Jag körde maskinen i 20-30 min till en smidig deg. Jäste i 7 timmar. Det går såklart bra med 1 timme oxå 🤗 Kryddsmör: 200 g smör, rumsvarmt  2 finhackade vitlöksklyftor  2 chili, urkärnade och hackade Koriander Blanda allt.  Blir 2 stora eller 4 små baggisar.  Dela degen i 2 eller 4 delar. Kavla ut till en fyrkant. Fördela smöret på degarna och rulla ihop varje del till längder. Skär itu längden på mitten och fläta ihop de längderna med varandra,smöret ska vara uppåt.  Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min Pensla med uppvispat ägg och strö på lite flingsalt och mer koriander.  Grädda på varmluft 210 grader i ca 25 min. 

Pizza

Bild
God gammaldags långpannepizza a'la 80- 90 tal. Pizza med tjock botten, mycket fyllning och osten Ovanpå fyllningen! Det är ju en riktig schlager och perfekt när man är många Deg: 1 jäst 3 dl ljummet vatten  6-8 dl vetemjöl 2 msk olivolja  Salt Blanda ut jästen i vattnet och blanda övriga ingredienser. Blanda för hand och knåda till en smidig deg eller använd maskin. Lägg över en bakduk och jäs 1 timme.  Köttfärs: 500 g blandfärs  1 finhackad lök om man vill 3 msk tomatpuré  Ca 1, 5 dl vatten Salt  Peppar Paprikapulver  Chilipulver  Cayennepeppar  1 tsk chilisås Stek färsen och blanda i tomatpurén och vatten, den ska inte vara torr men inte för rinnig heller, då får du en blöt pizzabotten.  Smaka sedan av med kryddorna. Ställ åt sidan och låt svalna.  När degen har jäst färdigt så kavla ut den på en bit bakplåtspapper. Kavla den lite större än pappret. Lägg över på en plåt. Efterjäs under bakduk i 40 min för extra fluffig botten.  Bred på tomatpuré på hela och vik in kanterna eller

Pannkakor

Bild
Ibland är det riktigt gott med pannkakor. Jag har alltid höftat när jag gjort pannkakor men nu måttade jag för att få med dom i bloggen Pannkakor ca 13-15 st i stor stekpanna: 8 ägg 0,5 dl socker 5 dl vetemjöl 130 g smält smör 3 dl mjölk 1 tsk salt 1 tsk vaniljsocker  Vispa ihop ägg och socker. Häll i mjölet och vispa. Tillsätt sedan mjölken och vispa. Sist i med det smälta smöret som svalnat lite och salt och vaniljsocker.  Stek i smör i medel till strax över medelvarm stekpanna

Pasta med kyckling

Bild
Snabb pasta m kyckling 4 Kycklingfiléer  1 burk Kronärtskockshjärtan  2-3 Grillade paprikor Soltorkade tomater 1 Vitlöksklyfta  1 Färsk chili Salt Peppar Koriander Saft från citron  Liten skvätt grädde (går fint att utesluta) Pasta- penne  Skär kycklingfilé i strimlor, stek i smör, salta å peppra. Lägg åt sidan. Strimla paprikan, soltorkade tomater å skär kronärtskockshjärtana i mindre bitar. Skär upp chilin och skala vitlök. Fräs på allt detta i pannan till det mjuknar. Lägg i kycklingen och smaka av med koriander, citron å eventuellt mer salt å peppar. Slå på en liten skvätt grädde om du vill, koka in. Koka pastan enligt anvisningar å blanda alltihop.

Krämig pasta med bacon och broccoli

Bild
Snabb, enkel och riktigt god vardagspasta Jag använde: 2 paket bacon 125g färska champinjoner 1 lök Broccoli, använde fryst å tog ett gäng buketter 3dl Grädde 2dl Mjölk Salt Peppar Jag började med att steka bacon, lägg åt sidan. Stek sedan skivade champinjoner, finhackad lök och broccoli i baconfettet som är kvar i pannan. Stek till det fått fin färg. Skär eller klipp ned baconet i mindre bitar och rör runt. Blanda mjölk och grädde  och häll på lite i taget (jag använde inte allt) och låt det koka in några minuter och smaka av med salt och peppar. Fyll på med gräddmjölken om det verkar bli torrt. Blanda in det med valfri nykokt pasta