Inlägg

Visar inlägg från maj 3, 2020

Grillrökt laxsida

Bild
Lax är ju så gott men tyvärr äter jag det alldeles för sällan då jag är den enda i familjen som äter lax. Men idag blev det en härlig grillrökt lax serverad med dillkokt amandinepotatais, sparris och fetaost. Till det en dill- och gräslökskräm.  Grilla citron i halvor, det tar fram sötman i citronen och skvisa över den färdiga tallriken. Magiskt 😋 1 laxsida runt 800 g 1 tsk pepparmix 0,5 tsk chiliflakes  2-3 msk flytande honung Rivet skal av 1 citron Ca 2 msk citronsaft Salt Olivolja  Bladpersilja  Börja med att gnida in laxen i ordentligt med salt. Sedan gnida den in i olivolja. Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Hacka ner persiljan.  Gnid in laxens köttsida i kryddblandningen. Låt vila i kylen 1 timme.  Tänf grillen, ca 0,5 tändrör. När det är klart lägg kolen eller briketterna på ena sidan av grillen. Lägg på ordentligt med rökflis, jag använder körsbärsflis. Lägg laxen med skinnsidan ned på andra sidan av kolen.  Sätt i en termometer i tjockaste delen och låt ligga till

Surdegspizza

Bild
Nu har jag experimenterat länge med pizza. Jästider, kall å rumstemp, salt direkt eller efter en stund. Olivolja eller ingen olja.i ugn eller grill. Jag har till och med blåst upp en pizza med sugrör och  flamberat den för tusan 😂 Så nu var det dags. En surdegspizza var på sin plats nu.  Det här var så otroligt fantastiskt gott så det är svårt att beskriva. Det måste upplevas!  Denna degen förutsätter att du redan har en aktiv surdegsgrund.  På kvällen: 50 g rågsuris 100 g tipo 00 100 g vatten  Blanda i en bunke och täck med lock eller plastfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten.  Morgon: Fördegen från kvällen före Ca 450 g tipo00 300 g vatten  25 g salt Kör i maskin i 15-20 minuter. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar. Ta upp på mjölat bord och dela i 2 lika stora delar. Forma till bolla och lägg i en form med lite olivolja i botten. Täck med plast och ställ i kylen 48 timmar eller längre.  På pizzadagen: Ta formen ur kylen en 3- 4 timmar innan du ska baka

Surdegsfrallor

Bild
De här frallorna är de godaste jag både ätit och gjort, mycket godare än brödet blev 😋 Till dessa frallor har jag använt mig av samma recept som när jag gjorde bröd sist, av paindemartin.se. Jag länkar till min tidigare post på surdegsbröd  Här . Enda skillnaden är att jag här använde en rektangulär form att jäsa brödet i istället för ett durkslag. Jag delade degen i 2 och använde 2 formar.  När degen tas ur kylen så vände jag försiktigt upp degen på mjölat bord och sedan tog jag bara degskrapan och skar av lika stora bitar i lite olika former. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strödde på lite mjöl och klippte lite med en sax.  De fick sedan stå längst ned i ugnen på 250 grader och ångintensitet 2 i ca 15 min. Öppnade då ugnsluckan och släppte ut ånga och de sista 5 minutrarna sänkte jag ugnen till 230 grader.  Bör frysas samma dag om de ej äts upp.  Lägg upp på ett galler att svalna lite innan du skär upp dem.