Inlägg

Visar inlägg från december 8, 2019

Rocky Road

Bild
Detta är nog mitt favoritjulgodis 🥰 Så försvinnande goda och lätt att laga 🤗
600 g ljus blockchoklad  1 dl pistagenötter  2 dl mini-marshmallows  3 dl jordnötter, salta  2 påsar dumlekola, dela kolorna
Smält chokladen i vattenbad. 
Blanda alla ingredienser i chokladen.
Häll smeten i en mindre plåt med bakplåtspapper. Smeten ska vara ganska tjock så ta inte för stor form. Ställ i kylen.
Skär upp i rutor när den stelnat. Förvaras i kylen.

Knäck

Bild
Knäck är ju så gott och hör julen till 🤗 Jag tycker om de när de är lite så där sega och goda 😋
Här har vi kokat en sats knäck som blir ca 30-40 st
1 dl socker 1 dl grädde 1 dl ljus sirap Eventuellt hackad mandel
Blanda i en kastrull och koka upp å låt koka på medelvärme. Rör om då och då. Jag använder mig av kulprovet när jag ser att massan börjat å koka ihop. Vi gillar mjuka å sega knäck. Blanda i hackad mandel om man vill ha det. Lägger med en guide om temperaturer från allt om mat 😊

Medisterkaker

Bild
Medisterkaker är en av alla favoriter på julbordet 😋 Här är det fantastiska smaker och mycket sälta som jag gillar 🥰
Mina medisterkaker:
1kg fläskfärs 4 ts salt 5-6 msk ströbröd 4 dl mjölk 1,5 dl kallt vatten 1/2 riven muskotnöt 8 krm mald ingefära Svartpeppar
Blanda allt och rör in väl. Smeten är lös och den ska vara så.
Jag brukar ta en msk å samla ihop en klump och lägga i varm stekpanna med smör. Gör den storleken du tycker är bra på bollarna (de sjunker ihop och rinner ut en del i pannan). 
Stek de gyllene och genomstekta 🥰

Julskinka

Bild
Julskinka hör hemma på vårat julbord men oxå i förjulstiden kokar vi alltid en julskinka. Det är så gott som pålägg med lite senap på 😋
1 rimmad julskinka 30 vitpepparkorn  20 svartpepparkorn  20 kryddpepparkorn 2-3 lagerblad 1 gul lök  1 morot
Griljering 1 ägg 3 msk senap Johnnys  Ströbröd
Detta räcker till en skinka runt 2,5-3 kg. Är den större så dubbla bara. 

Lägg skinkan i en stor kastrull och lägg i löken och moroten. Moroten skivar jag men skalar inte. Nätet ska sitta kvar på skinkan. Lägg i lagerblad och kryddor. Fyll upp med kallt vatten så det täcker skinkan.
Koka upp och låt sedan småputtra under lock. Jag brukar låta den stå 1 tim/kg.
När den är klar så ta av nätet på skinkan och skär bort svålen, men inte allt fett. 
Pensla på ägg- och senapsblandningen och strö på ströbröd.
Ställ in mitt i ugnen på 220 grader tills skinkan fått fin färg. Ca 15- 20 min. Låt vila innan du skär upp den.

Surkål

Bild
Surkål är ett måste för mig på julbordet. Den lite syrliga och friska smaken lättar upp alla de andra feta smakerna och sitter som en smäck i munnen!
Jag var väl 21 år när jag lagade hemmagjord surkål (man kan köpa färdig i Norge som man bara värmer på) första gången. Den blir bara bättre och bättre för varje gång 🤗

Receptet utgår jag återigen från min kära mormor och som vanligt var det bara en däsch av ditt och en däsch av datt 😅
Jag har försökt att mäta upp så gott det går men är svårt att ge exakta mått på surkål tycker jag då man smakar sig fram mycket under tillagningen.
1 stor vitkål  0,5- 0.75 dl ättika 1 dl vatten  2,5 dl socker Salt 2-3 påsar Kumminfrön
Börja med att skära ned vitkålen i jämnstora bitar. Ta bort rotdelen. 
Lägg i en stor kastrull och salta gott. 
Häll på ättika, vatten och socker. Koka upp. Låt det koka en liten stund på medelvärme, kålen släpper en del vatten så kolla av efter en liten stund om du behöver fylla på mer eller inte. Jag brukar ha vatten så det är till s…

Julbröd

Bild
Jag älskar julbröd! Med kokt julskinka och senap på eller brunost 🥰 Jag har smakat på många olika men den absolut bästa kommer från Tanja Foss och bloggen matfrabunnenfb.blogg.no
Den är så god så jag har inte brytt mig om att försöka utveckla ett eget recept, än. Det kanske kommer 😊
Länken till Tanja's fantastiska recept hittar du här. Jag tycker de blir lite för stora när man delar de i 2 så jag delar i 4 och jag använder inte suckat. Jag använder oxå bara 3 dl russin istället för 5,5 dl. Men du gör som du vill 😊