Surkål








Surkål är ett måste för mig på julbordet. Den lite syrliga och friska smaken lättar upp alla de andra feta smakerna och sitter som en smäck i munnen!

Jag var väl 21 år när jag lagade hemmagjord surkål (man kan köpa färdig i Norge som man bara värmer på) första gången. Den blir bara bättre och bättre för varje gång 🤗

Receptet utgår jag återigen från min kära mormor och som vanligt var det bara en däsch av ditt och en däsch av datt 😅

Jag har försökt att mäta upp så gott det går men är svårt att ge exakta mått på surkål tycker jag då man smakar sig fram mycket under tillagningen.

1 stor vitkål 
0,5- 0.75 dl ättika
1 dl vatten 
2,5 dl socker
Salt
2-3 påsar Kumminfrön

Börja med att skära ned vitkålen i jämnstora bitar. Ta bort rotdelen. 

Lägg i en stor kastrull och salta gott. 

Häll på ättika, vatten och socker. Koka upp. Låt det koka en liten stund på medelvärme, kålen släpper en del vatten så kolla av efter en liten stund om du behöver fylla på mer eller inte. Jag brukar ha vatten så det är till strax under hälften på kastrullen. Får du för mycket i gör det inget, då får den småkoka utan lock så reduceras det. 

Häll i kummina, jag tycker om att de är med från början och sätter smak och lukt 😋

Jag låter surkålen småkoka i ca 3 timmar tills kålen mjuknat och börjar bli brun. 

Smaka av under tiden hur balansen mellan socker och ättika är. Det är en smaksak hur man vill ha den. Fyll eventuellt på mera ättika eller socker under tiden. Jag brukar få fylla på med socker. 

När den kokat färdigt är det bara den sista finishen kvar, det som höjer och sätter smaken som en smäck. Ribbefett. Spadet från ribbekoket, det höjer surkålen och rödkål för den delen till skyarna. Har jag inte ribbefett så lagar jag inte surkål. Jag börjar med 1, 5 dl och provar mig fram 🤗

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Grön ärtstuvning

Carnitas på grillen

Pizzasås