Bouef Bourgoignon




Ska vi äta något extra gott eller bjuda gäster blir det gärna grytornas Rolls Royce- Bouef Bourgoignon med gratinerat mandelpotatismos och hemmabakad baguette med flingsalt. Enkelt att laga och mycket smakfullt. 
Min Bouef Bourgoignon sån ca då jag höftar mest:
1,2 kg högrev
Ca 5 dl vatten
4 dl rödvin
Ca 2 msk oxfond med rödvin
1,5 mörk oxbuljong
3 lagerblad
1 msk tomatpuré
Ca 2 tsk timjan
2 msk mjöl
Ca 3 stora morötter
1 nät steklökar
Ca 250 g färska champinjoner
1 paket bacon
Färsk timjan
Salt och peppar.
Rensa och putsa högreven och skär i bitar. Bryn i smör i omgångar och lägg över i en gryta. När allt är brynt så vattna ur pannan med ca 1 dl av vattnet och häll sedan över det i grytan.
 Salta och peppra. Strö på mjölet, rör om om och häll på resten av vattnet och i med vinet. Lägg i lagerblad, torkad timjan, buljong och fond. Fräs tomatpurén i lite olja tills den börjar mörkna i färgen, lägg då i den i grytan. Koka upp och låt småkoka under lock i 1 timme.

Skala morötter och skär i bitar. Skala steklöken och stek den på medelvärme några minuter i olja, lägg sedan i en smörklick och låt den gå till den får lite färg. 
Lägg i morötterna och hela steklökar i grytan. På med lock igen och småputtra i ytterligare 1,5 timme.
 Lägg då i färsk timjan. Dela champinjonerna och stek i smör med peppar. Stek baconet och skär i bitar.
 När grytan kokat sammanlagt i ca 2tim 45 min så lägg i bacon och champinjoner och låt stå ca 10-15 min till.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Grön ärtstuvning

Pizzasås