Surdegspizza
























Nu har jag experimenterat länge med pizza. Jästider, kall å rumstemp, salt direkt eller efter en stund. Olivolja eller ingen olja.i ugn eller grill. Jag har till och med blåst upp en pizza med sugrör och  flamberat den för tusan 😂

Så nu var det dags. En surdegspizza var på sin plats nu. 

Det här var så otroligt fantastiskt gott så det är svårt att beskriva. Det måste upplevas! 

Denna degen förutsätter att du redan har en aktiv surdegsgrund. 

På kvällen:

50 g rågsuris
100 g tipo 00
100 g vatten 

Blanda i en bunke och täck med lock eller plastfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon:
Fördegen från kvällen före
Ca 450 g tipo00
300 g vatten 
25 g salt

Kör i maskin i 15-20 minuter. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.

Ta upp på mjölat bord och dela i 2 lika stora delar. Forma till bolla och lägg i en form med lite olivolja i botten. Täck med plast och ställ i kylen 48 timmar eller längre. 

På pizzadagen:

Ta formen ur kylen en 3- 4 timmar innan du ska baka.

Tryck ut pizzan med händerna, kavla INTE! Då är allt jobb med att få en luftig deg helt nedspolad i toaletten! Tryck från mitten å tryck ut luften i kanterna. 

Pizzasås i botten. Jag tycker verkligen att har man lagt ner massor med tid på degen så är det ett måste att ha San Marzanotomater till såsen. Inget annat duger, punkt slut. 
San Marzanotomater tål hög värme och smakar därför helt fantastiskt efter en tur i ugnen eller grillen. 

Sedan ost, ta din favorit. Av mozzarella föredrar jag fior di latte då den släpper mindre vätska än buffelmozzarellan. 

Några färska basilikablad på. Å sen grädda på pizzasten på den högsta värmen du kan få. Håll koll på pizzan och ta ut den när den ser klar ut. 

Toppa med ruccola och lufttorkad skinka. 

Min pizzasås Här

Surdegsgrund Här 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Grön ärtstuvning

Pizzasås