Gyros


























Här har jag provat gyros på rotisserie och det blev ju fantastiskt gott. Serverades med hemmagjorda gyrospita, tzatziki eller kebabsås, pommes, tomat, sallad, rödlök och gurka. 


2 kg fläskkarré, hel
1 dl olivolja 
3 msk saft från citron 
1 kruka timjan 
1 kruka rosmarin
1 kruka oregano
2 vitlöksklyftor 
2 msk flytande honung 
Salt
Svartpeppar 

Skär upp karrén i tunna skivor. Lägg i en bunke och salta gott. 

Finhacka de färska örterna. Lägg de i en skål. Finhacka vitlöken eller som jag gör, skär upp i större bitar och låt de ligga med, ta isåfall ut dom när det är dags att grilla. Häll på olivolja, citronsaft och honung. Salta och dra några rundor med pepparkvarnen. Blanda och häll över köttet. Gå i med händerna och massera in marinaden ordentligt i köttet. 

Sätt på plast och låt stå i kylen minst 2 timmar och dra till sig smakerna men helst över natten.

Tänd upp grillen för indirekt grillning. Jag la briketter på båda sidor och lämnade mitten fri. Ställ en aluminiumsform i mitten på botten som kan samla upp vätskan som rinner ned. 

Trä på köttet en bit i taget på rotisseriespettet. Smidigt om en står och håller spettet rakt upp medan den andra trär på. Packa det hårt. Sätt fast det och ut på grillen med det. 

Lite svårt att säga exakt tid men ca 1 tim och 20- 30 min tog detta. Efter ca 1 timme började vi att skära av det yttersta. Sedan på med locket igen och snurra en stund så det yttersta fick en yta och så höll vi på till slutet. 

Kebabsåsen är från Jennys matblogg Recept här
Tzatziki Recept här
Platta pitabröd Recept här



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Grön ärtstuvning

Pizzasås