Kalkon









1 kalkon
3-4 apelsiner +skalet från 1
Vitkål
1 lök
1 morot
Smör
Salt
Peppar
Persilja 


Om du köpt fryst kalkon så tina den först. När den har tinat så ta ur innmaten som ligger inne i kalkonen och lägg undan.

Skölj ur kalkonen i kallt vatten. Klapptorka kalkonen torr med hushållspapper. Lägg den på en ugnsplåt. 

Salta och peppra kalkonen. 

Smält smör, ca 75- 100 g. Ta i salt, peppar, ett par msk persilja och skalet från en apelsin. 

Pensla kalkonen ordentligt. Försök även komma under skinnet och pensla där. 

Tryck sedan in smörklickar och färsk persilja under skinnet. 

Skär vitkål i bitar, salta gott (annars blir den lätt bitter). Vitkål innehåller mycket vatten så när kålen släpper vattnet ångas kalkonen inifrån och hjälper den bli saftig. 

Skär apelsiner i klyftor. Fyll kalkonen med vitkål och apelsin. 

Ställ in längst ned i förvärmd ugn på 225 grader i 15 min. Sänk ugnen till 175 grader. Låt stå ca 30-40 min/kg. Den ska vara 70 grader i låret. Och safterna som kommer ur kalkonen ska vara klar, inte rosa. 

Smält smör i en kastrull och lägg i innmaten. Fräs på så det får färg. Lägg i klyftor från en halv apelsin och en skalad delad lök och en skalad morot i bitar. Fyll på vatten så det täcker allt. Koka upp. 

När kalkonen stått sina första 15 minuter då häller jag i vätskan och i maten från kastrullen i långpannan där kalkonen står. Lägg i extra apelsinklyftor. Ös kalkonen med vätskan var 30 min. 

När kalkonen är klar så ta ut fyllningen och vira in den i dubbel folie och en sedan en handduk. Låt vila lika länge som du hade den i ugnen innan du skär upp den. 

Sila av vätskan från plåten i en stor kastrull. Tryck ur allt ur lök, morötter och apelsiner genom silen, mycket smak sitter där. 

Koka upp och reducera sedan på medelvärme till hälften återstår. 

Blanda 2-3 msk mjöl med lite vatten och skaka ordentligt. 

När skyn reducerat så häll i mjölblandningen och vispa och koka upp. Kolla konsistensen. Gör mer mjölblandningen och häll i lite i taget om du vill ha tjockare. Späd med grädde till fin tjocklek. Ta i lite, lite colorit för färg. 

Smaka av om det behövs något mer i av salt, peppar eller saft från apelsin. Min var perfekt och behövde inte justeras denna gången. 

Servera kalkonen med potatisgratäng, brysselkålsallad och den goda såsen 🥰

Brysselkålsallad här

Potatisgratäng här




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Grön ärtstuvning

Pizzasås