Vaniljbullar
Degen:
5 dl mjölk, lite kallare än fingervarmt eller helt kall om du ska jäsa över natten
1 jäst för söta degar (går lika bra med vanlig)
2 dl socker
1 tsk flingsalt
1,5 tsk kardemumma
2 ägg
200 g rumsvarmt smör
Ca 12- 14 dl vetemjöl special eller till en glansig och smidig deg.
Börja med att värma mjölken lite, lite kallare än fingervarmt. Blanda ut den med jästen tills den löst upp sig.
Ta i socker, salt, kardemumma och ägg och blanda lite snabbt.
Ta nu i mjölet, inte allt på en gång. Jag kör med maskin och fyller på efterhand som maskinen går.
Klickar i smörklickar lite i taget. Jag kör med maskin i ca 20 min. Degen ska sedan vara glansig och kännas lite kladdig när du tar i den. Absolut inte hård och kompakt.
Jäs under bakduk i i minst 2 timmar. Jag jäste på bänken över natt.
Fyllning till 2 delar:
200g rumsvarmt smör
4 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
Ta upp degen och dela den i 2 delar. Kavla en del i taget till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop från ena långsidan till den andra eller vik dubbel om du ska göra snurror.
Lägg varje bulle i bullformar eller på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Jäs under bakduk 45 min.
Vispa upp 2 ägg och pensla bullarna och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen på 220 grader i 6-10 min.
Pensla med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen för att de ska bli glansiga och fina men även för att de behåller saftigheten längre.
Sockerlag:
1,5 dl vatten
1 dl socker
Koka upp, blanda ut sockret och låt svalna.
Servera ljumna med ett glas iskall mjölk.
Kommentarer
Skicka en kommentar