Smulpaj med äpplen och salt kolasås
Det här är så vansinnigt gott, och sött 😋
Kolasås:
2,5 dl grädde
0,75 dl ljus sirap
3 msk socker
En nypa flingsalt
1 msk smör
Blanda socker, grädde och sirap. Koka upp under omrörning och fortsätt koka i ca 10 min till den tjocknar och mörknar lite i färgen. Ta i flingsalt och smör och ställ åt sidan.
4-5 äpplen. Skalade och klyftade. Stek i omgångar i smör i en stekpanna och 1 msk socker och pudra lite kanel över. Det ska inte vara torrt i stekpannan men lite såsigt, så ta i mer smör om det är torrt. Stek på medelvärme tills äpplena precis börjar å mjukna. Häll i de i en pajform. Häll på kolasåsen och lägg i några pecannötter.
Smuldeg:
3 dl mjöl
0,5 dl socker
1 nypa flingsalt
100 g rumsvarmt smör
Nyp ihop till en smuldeg och fördela över äpplena och såsen.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 25-30 min.
Servera med vaniljglass 🥰
Kommentarer
Skicka en kommentar