Ärtsoppa med fläsklägg

Ärtsoppa med fläsk är billig mat att köpa in (köper läggen när den är billig, 20kr/kg) och som man oftast har kvar rester av så man kan äta över flera dagar eller frysa in i portionsförpackningar. 
Man kan göra på mång olika sätt, koka fläsk och ärtor ihop. Börja koka fläsket och i med ärtorna efter nån timme. Eller var för sig. Jag gör var för sig för det passar mig bäst. 

Dag 1: lägg ärtorna i ett durkslag och spola av i kallt vatten. Lägg sedan ärtorna i en kastrull och fyll på med kallt vatten så ärtorna täcks och lite till. Sätt på locket och låt stå i minst 12 timmar. 
Detta är mycket viktigt då ärtorna innehåller lektiner vilket kan ge bl.a illamående, diarré, magont osv om man inte blötlägger de först. 

Skölj läggen i kallt vatten och lägg i en stor kastrull. Fyll med kallt vatten så det täcker köttet. Lägg i en hel morot, behöver inte skalas och en skalad lök delad i 2. Skala rotsellerin och skär i större bitar och lägg i. I med lagerblad, pepparkorn och timjan. Koka upp. Skumma av och låt sjuda på låg värme i 3 timmar. Skumma av vid behov. 

Ta upp läggen och rensa bort svål och fett. Låt svalna och packa in i kylen. 
Sila spadet och spara det. Låt svalna och ställ det kallt. 

500 g gula ärtor
1,5 kg fläsklägg 
1 gul lök
1 rotselleri 
1 (4) morötter
5 potatisar
2 lagerblad
Ca 20 svartpepparkorn 
1 tsk timjan 
Vitpeppar 
Salt

Dag 2:

Häll av ärtorna i ett durkslag, skölj av med kallt vatten och rensa bort lösa skal och fula ärtor. 

Lägg i ärtorna i en stor kastrull. Fyll på 2- 3 liter av köttspadet och lite salt. Koka upp, skumma av och låt småputtra i ca 2 timmar till ärtorna blivit mjuka. Jag plockar bort löken, moroten och rotsellerin, men ha det kvar om du föredrar det. Sista 20 minutrarna tar jag i skalad potatis i mindre bitar och skalade morötter i bitar. Fyll på med mer spad om du tycker den är för tjock eller ta av locket en stund om du tycker den är för lös 😊 Smaka upp soppan med salt och vitpeppar. 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helgrillad kyckling med rotgrönsaker

Min äggröra