Inlägg

Hasselbacksrödbetor

Bild
Hasselbacksrödbetor är fantastiskt gott. Med lite olivolja, flingsalt, färsk timjan och fetaost blir det kanon 😋 Delikatessrödbetor Olivolja Flingsalt Timjan Vitlöksklyftor  Fetaost Skala rödbetorna och skär de som hasselbackare. Nästan igenom men inte helt.  Ringla över ca 3 msk olivolja och gnid in i rödbetorna. Lägg de på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö på flingsalt och lägg på några timjankvistar runt om. Lägg hela vitlöksklyftor med skalet kvar på plåten. Ställ in i ugnen på 180 grader varmluft i ca 1 tim. Känn med en sticka, det beror lite på hur små eller stora de är.  Innan du serverar så strö över lite smulad fetaost.  Jättegott att servera en fetaostcreme till 😋 Recept på fetaostcreme  här

Bakpotatis med krämig baconröra

Bild
Här är det bara att välja en färskost med de smakerna du själv föredrar. T.ex en med parmesan och så bacon till det 😋 Idag föll det på dessa smaker 😊 Bakpotatis 1 paket Färskost med Rostad paprika 1 paket Färskost med gräslök och purjolök  2 paket bacon Salt peppar Gör bakpotatisen i ugnen. 210 grader i ca 1 tim beroende på hur stora eller små de är.  Stek baconet och låt rinna av och svalna. Hacka upp i mindre bitar.  Ta osten och lägg i varsin skål. Fördela baconet i skålarna och rör runt. Smaka upp med salt och peppar.  När bakpotatisarna är klara så vira in de i folie. Gör ett kryss och tryck upp potatisen. Lägg i bacon röra i varje potatis. Toppa med lite bacon. 

Fiskgratäng med makaroner

Bild
1 paket torsk, ca 400g 2 lagerblad 20 svartpepparkorn  20 vitpepparkorn  Salt Koka upp en kastrull med vatten och rikligt med salt och övriga kryddor. Sätt plattan på 1 och lägg i fisken. Sätt på locket och låt stå i 5-6 minuter.  Ta upp fisken och dela i mindre bitar.  2 dl idealmakaroner  Koka makaronerna men ta dom ca 2 min innan de är klara. Häll av.  Sås: 2-3 msk smör 2-3 msk mjöl 4-5 dl mjölk 2 ägg Salt  Malen vitpeppar  Muskotnöt Sära på gulan och vitan i äggen. Vispa vitorna hårt.  Lägg smör i en kastrull och smält. Vispa ner mjölet och häll på lite mjölk i taget under vispning. Låt småkoka i ca 5 minuter så mjölsmaken släpper. Smaka av med salt, vitpeppar och riv i muskotnöt.  Låt såsen svalna lite. Rör ned äggulorna och vänd sedan ner vitorna försiktigt.  Lägg i makaronerna och fisken i såsen och rör runt.  Smörj en ugnsform och häll i fisk och sås landningen.  Riv ca 2-3 dl ost och blanda med ca 1-1,5 dl ströbröd. Strö över allt.  Ställ längst ned i förvärmd ugn på 180 grade...

Honungsmarinerad fläskfilé

Bild
Denna fläskfilé blev supergod och ena sonen som älskar fläskfilé sa att denna var den godaste jag gjort så det blev en lyckad middag 😊 Marinad: 2 msk rapsolja  2 msk balsamvinäger  1 msk soja 2-3 msk flytande honung 1 vitlöksklyfta i bitar 0,5 torkad chili, skär ned Peppar Rör ihop marinaden. Denna räckte till en fläskfilé på ca 600 g och 2 karréer.  Anda fläskfilén och gnid in den i salt. Lägg filén i en bunke eller fryspåse och häll på ordentligt med marinad och massera in marinaden. Låt stå minst 1 timme i kylen eller gärna längre, över natt. Grilla filén till färg först på direkt värme och lägg över den på indirekt till önskad temp. 

Kall citron- och honungssås

Bild
Behövde ha något såsaktigt till grillat och var inte sugen på varm sås. Så blandade ihop lite av vad som fanns hemma och med tanke på att köttet var honungsmarinerat spann jag vidare på det. 2 msk creme fraiche 1 msk flytande honung Skalet från 1 citron 1 msk citronsaft Salt Peppar Blanda allt och smaka upp med salt och peppar 😊

Rökta räkor

Bild
Då fick jag äntligen provat att röka räkor som länge har stått på planen och det var inte till besvikelse, fantastiskt gott. Tur man är med i fantastiska fb grupper som kan hjälpa en med svar på sånt man inte vet själv, jag är ju ingen van rökare. Resultatet är här 🤗 Jag använde chunks från körsbärsträd. Jag använde frysta räkor. Används färska så korta ner på tiden Tänd bara några briketter, typ som en kort snake. Ligg på mellan 80-100 grader. Lägg räkorna i en behållare med hål i på den andra sidan av kolen/briketterna.  Lägg på rökchunks, jag tog en 2- 3 nävar. Lägg på locket. Jag hade ventilen över räkorna. Mina låg i ca 20 min.  Ta av räkorna och lägg de i kylen en stund. Gärna över natten. Lakritsaioli  här

Lakritsaioli

Bild
Hörde talas om lakritsaioli och blev genast nyfiken! Detta var supergott. Jag hade räkor till. Både rökta och vanliga och det var toppen 😋 Gjorde bara en klassisk aioli och tillsatte lite lakritspulver.  Man brukar räkna ca 1,5 dl olja/ägg. Jag fyller på med olja tills jag har den tjockleken jag önskar 😊 Det går att använda lime eller citron.  Jag är som ni nu vet inte förtjust när vitlök tar över alla smaker så här använde jag en halv klyfta. Du tar så mycket eller lite som du önskar 👌 1 helt ägg  1 äggula Ca 1, 5 dl rapsolja  Lite salt Lite saft från lime eller citron 0,5 vitlöksklyfta eller mer om du önskar 1 knivsudd dijonsenap 1 krm lakritspulver  Häll allt utom lakritspulvret i en bunke. Kör ihop med stavmixer. Låt den stå i botten tills den gått ihop. Häll sedan i mer olja i en tunn stråle tills önskad tjocklek medans stavmixern går.  Smaka av med om det behövs mer salt, lime eller senap.  Rökta räkor  här Rör ner ca 1 krm lakritspulver.