Fiskgratäng med makaroner
2 lagerblad
20 svartpepparkorn
20 vitpepparkorn
Salt
Koka upp en kastrull med vatten och rikligt med salt och övriga kryddor. Sätt plattan på 1 och lägg i fisken. Sätt på locket och låt stå i 5-6 minuter.
Ta upp fisken och dela i mindre bitar.
2 dl idealmakaroner
Koka makaronerna men ta dom ca 2 min innan de är klara. Häll av.
Sås:
2-3 msk smör
2-3 msk mjöl
4-5 dl mjölk
2 ägg
Salt
Malen vitpeppar
Muskotnöt
Sära på gulan och vitan i äggen. Vispa vitorna hårt.
Lägg smör i en kastrull och smält. Vispa ner mjölet och häll på lite mjölk i taget under vispning. Låt småkoka i ca 5 minuter så mjölsmaken släpper. Smaka av med salt, vitpeppar och riv i muskotnöt.
Låt såsen svalna lite. Rör ned äggulorna och vänd sedan ner vitorna försiktigt.
Lägg i makaronerna och fisken i såsen och rör runt.
Smörj en ugnsform och häll i fisk och sås landningen.
Riv ca 2-3 dl ost och blanda med ca 1-1,5 dl ströbröd. Strö över allt.
Ställ längst ned i förvärmd ugn på 180 grader i ca 35-40 min.
Servera gärna med kokt potatis, rivna morötter med citron och skirat smör.
Kommentarer
Skicka en kommentar