Inlägg

Pasta och köttfärssås

Bild
Pasta och köttfärssås är ju alltid en hit och jag har flera olika sätt jag gör den på, detta är en utav dom. Jag gjorde ungefär såhär: 500g blandfärs 5 steklökar i små bitar  1 god del purjolök i strimlor 1 burk mutti krossade tomater Ca 3-4 msk tomatpuré 2 selleristicks i mindre bitar 1 morot finriven Ca 1-2 dl vatten Ca 2-3 dl rött vin Salt Peppar Cayennepeppar  Paprikapulver  Oregano Spiskummin  Färsk basilika 1 skalad vitlöksklyfta hel som får ligga med i grytan när den puttrar Fräs på lök och purjolök i smör nån minut. Ha sedan i färsen och stek den. Ha sedan i selleri, morot, tomatkrossen, vatten, tomatpurén och vinet. Blanda runt. Smaka upp med kryddorna och låt småputtra under lock i ca 1,5- 2 timmar. Serveras med tagliatelle. 

Picklad rödlök

Bild
Picklad rödlök är ju fantastiskt gott och lätt att laga. Denna är gjord efter den klassiska 1 2 3 lagen.  1- 2 rödlökar i hela eller halva ringar 1 dl ättika  2 dl socker 3 dl vatten Koka upp ättika, socker och vatten och låt sedan svalna. Lägg i löken i glas och häll på lagen. Förvara i kylskåp. 

Bananpannkakor med blåbär

Bild
Detta tycker jag är perfekt som mellanmål eller efter träning. Det går snabbt och är enkelt. 2 ägg 1 banan 1 dl havregryn 1 msk vaniljsocker  Blåbär Blanda allt utom blåbären med en stavmixer. Häll i blåbär till sist.  Stek i en stekpanna med smör. 

Potatis på spett

Bild
Gått tillbehör till grillat.  1 påse ratte potatis Olivolja Kvarnpeppar Flingsalt Färsk timjan  Färsk rosmarin 1 vitlöksklyfta  Lägg potatisen i en kastrull med vatten och salt. Koka upp och låt koka 6 min. Jag kokade på nivå 6 av 9. Häll av i durkslag och låt stå och svalna och torka en stund.  Häll tillbaka i kastrullen och ringla över olivolja och blanda så alla potatisar får olja på sig. På med flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Finhacka timjan och rosmarin och blanda i och lägg sedan i en hel vitlöksklyfta med skalet kvar. Pressa till den en gång bara först. Låt stå ca 2 timmar. Trä sedan på spett och grilla över direkt värme till potatisen fått fin färg runtom. 

Grillade kycklingvingar

Bild
Ett riktigt gott grillmåltid blev det idag med med ribs och kycklingvingar. Recept på ribsen ligger redan i bloggen. Jag provade blanda till en ny kryddblandning till kycklingvingarna.  Rub till kycklingvingar : 1 tsk chipotlechili 1 tsk vitlöksplver 0,5 tsk cayennepeppar 2 msk paprikapulver 1,5 msk torkad koriander 2 tsk salt 1,5 msk brunt socker Skalet från en apelsin Skalet från 1 citron. Blanda allt. Gnid in kycklingvingarna i kryddan och låt stå i kylskåp några timmar. Grillad sedan på indirekt värme i ca 20-25 min. Önskad mer färg så bränn av dom några minuter på direkt värme.

Fläskfilé med potatisrosor och smördegsinbakad sparris

Bild
Fläskfilén ansas och skärs i lagom tjocka skivor. Stek i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar. När du stekt färdigt alla kokar du ur stekpannan med ca 1,5- 2 dl vatten. Lägg undan till såsen.  Sparris: Skär av den träiga änden. Dela bacon på mitten på längden så du får en smalare remsa. Dela smördeg lika breda remsor som baconet. Snurra runt baconet på snedden runt sparrisen ta sedan remsa med smördeg å vrid runt baconet på snedden där det är mellanrum. Pensla med uppvispat ägg och in mitt i ugnen på 200 grader i ca 15- 20 min. Såsen: 1/2 vitlök finhackad 1,5 chili finstrimlad- ta med några av kärnorna 4 dl grädde 2 msk kalvfond Avkoket från stekpannan 2 msk vitt vin  Salt Chiliflakes Ca 10- 12 varv med pepparkvarn Fräs vitlök och chili i smör 2- 3 minuter på medelvärme. Slå på grädden och fonden och avkoket från stekpannan. Låt småkoka ca 5 min. ta i kryddorna, småkoka igen några minuter. Slå i vinet och småputtra i 10 min. Sila av. Potatisen: Skiva potatisen tu...

Pasta med fläskfilé

Bild
En smakfull pasta är alltid gott, häll upp i en stor skål att samlas runt och hugg in!  1 fläskfilé, ca 500 g 1 burk kronärtskockshjärtan i lag 1 kruka persilja 1 vitlöksklyfta Ca 8 soltorkade tomater 1 citron, skal + saft 4- 500 g pasta, jag tog penne Salt Peppar Koriander, torkade Chiliflakes Börja med att ansa fläskfilén och skär i mindre bitar/strimlor. Finhacka persiljan. Skala vitlöken å tryck till den lite. Häll av kronärtskockshjärtana och låt rinna av. Skär sedan i lite mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna. Riv skalet från 1 citron. Sätt på pastavattnet och koka pastan. Stek under tiden fläskfilén i smör/margarin. Kryddra med salt, peppar, koriander och chiliflakes. Stek i omgångar på medelvärme och ställ åt sidan. Höj värmen och häll i olivolja, sedan i med vitlöken, soltorkade tomater och persiljan, spara lite till garnering. Stek på medelvärme 2-3 min. Fyll på med olivolja om det verkar bli torrt. I med kronärtskockshjärtana och citronskalet och stek på medelvä...