Inlägg

Barnens spaghetti och köttfärssås

Bild
En riktigt mild köttfärssås som passar bra för munnar som är känsliga för smaker 🙂 500 g blandfärs 3-4 msk delikatesskryddad tomatpuré Ca 2-3 dl vatten Ca 1-2 dl grädde Salt, peppar Stek färsen klar och tillsätt tomatpurén och blanda. I med vattnet och sedan grädden. Kolla konsistensen hur du vill ha den. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra medan pastan kokar.  Servera med lite riven ost, här mozzarella men funkar med vad som du tycker är gott.  Se till att ha salt och pepparkvarn på bordet för de som vill ha lite mer av det 🤗

Pizza med fläskfilé och bearnésås

Bild
Att jag älskar pizza är ingen hemlighet och ingen kan ha missat det vid det här laget 😜 Här är en med fläskfilé å beasås, hur gott 😋🥰 Pizzadeg: Ca 6,5 dl tipo 00  12 g jäst 3 dl vatten, lite kallare än ljummet  2 msk olivolja Salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 4 Tim under plastfolie minst.  Blir 2 runda pizzor. Tryck ut degen för bästa resultat, då får du en luftig och fin deg. Kavla INTE. För tjockare botten, låt Efter jäsa ca 1 tim efter den tryckts ut.  Pizzasås i botten, recept  här . Så riven mozzarella, oregano och lite cayennepeppar på osten.  Så på med fläskfilébitar som brynts lätt med lite salt och peppar. Eventuellt tunna tomatskivor.  6-8 min på 275 grader på pizzafunktionen. Använder pizzasten. Längst ned i ugnen.  Servera med beasås på, recept  här

Potatisbullar med bacon och lingon

Bild
Potatisbullar är ju bara såå gott och som tur är inte alls svårt att laga själv 😊 Jag tycker de blir godast när de får gå färdigt i ugnen en stund, men det går oxå bra att steka dom helt färdiga i stekpannan om man föredrar det 👌 Potatisbullar: 1,2 kg potatis av mjölig sort 2 äggulor  1 ägg 0,5 dl mjöl Salt Vitpeppar Skala potatis och koka den mjuk. Det går snabbast om man delar den i små tärningar först.  Häll av vattnet och pressa potatisen genom en potatispress.  Tillsätt alla ingredienser och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.  Hetta upp en stekpanna med smör.  Använd lite kallt vatten på händerna när du gör iordning bullarna så de inte fastnar i handen.  Jag tycker det är enklast att ta en matsked med potatissmet och lägga i stekpannan och sedan använda handen/fingrarna och trycka till till en bra form.  Men du kan forma färdigt i handen oxå om du vill. Stek på båda sidor till en fin gyllene färg. Lägg över på en plåt och ställ in mitt i ug...

Pasta Bolognese

Bild
En god pasta är nästan som comfortfood för mig. Med hemmagjord fond blir denna rund och god i smaken.  Om ni har följt flera av mina recept så har ni kanske  sett att jag ofta använder vitlök men då i hela klyftor. Anledningen till det är enkel, jag gillar vitlök men jag gillar inte den pressade som gärna blir bitter i min mun och jag gillar inte när vitlöken dödar maten genom att ta över alla andra smaker. Den ska finnas med som smaktillsättning men inte mer, för min del.  Så är det så att du vill prova mina recept men fullkomligt älskar vitlök så för all del, pressa den, finhacka den, ta fler. Det är upp till varje mun 😊 4-500 g färs 1 gul lök, finhackad  1 finriven morot 2 stjälkselleri, i små bitar  0,5 Färsk chili  1 vitlöksklyfta, hel, skalad 1 burk mutti hela plommontomater  0,5-1 tomatburk med vatten.  1 dl vitt vin eller rött 4-5 msk mutti tomatpuré  4-5 tärningar av köttfond (jag har min i istärningspåsar. Ta en buljongtärning om du inte har egen fond) recept  här 1-2 lagerb...

Min biff stroganoff

Bild
800g-1 kg ytterlår av nöt 250 g färska champinjoner i bitar 1 gul lök, finhackad 2 msk mjöl 4 dl köttfond recept  här  (har man inte fond kan man lägga i 2 märgben i grytan i tillägg till en mörk oxbuljong, det ger en rund och fin smak, ta ut när grytan är klar. Rosta märgbenen i ugnen först så de får en del färg. ) Ca 4 dl vatten 2 msk tomatpuré (jag har tomatpuré i min fond så smaka av om du har fond eller buljong utan)  1 tsk dijonsenap 1-2 dl grädde Salt  Peppar När köttet är rensat och skuren i bitat så börja med att bryna det i smör i en gryta. Bryn lite i taget så det inte blir kokt. Salta och peppra köttet.  Lägg undan. Stek nu på löken och champinjonerna till löken mjuknat och allt fått fin färg, tillsätt mer smör om det behövs. Lägg undan.  Fyll på med lite mer smör och lägg tillbaka köttet, strö på mjölet och rör in det. Häll på fonden och sedan vattnet och tomatpurén. Låt få ett uppkok, sätt på locket och sänk värmen. Låt sjuda i 2,5 timme. Häll nu i löken och champinjonern...

Luftigt och fluffigt potatismos

Bild
12 medelstora potatisar, King Edward 2,5 dl grädde 2 dl mjölk Salt Vitpeppar Muskotnöt  Ca 50 g smör Skala potatisarna och skär de i jämnstora mindre tärningar. Lägg i kastrull. Fyll på med kallt vatten och salt. Koka upp och låt sedan koka 8-10 min till de är genomkokta. Häll av vattnet och häll tillbaka potatisen i kastrullen, sätt på locket och ställ tillbaka på plattan, lite mindre än medelvärme och låt vätskan ånga bort så potatisen blir torr. Akta så den inte bränns bara. Under tiden som potatisen kokar så blanda grädde och mjölk i en kastrull och smaksätt med lite riven muskotnöt och vitpeppar. Koka upp och låt sedan stå på låg värme så den inte kallnar. När potatisen är torr så ta av kastrullen från plattan och kör potatisen genom en potatispress ner i en annan kastrull eller bunke/skål. När all potatis är pressad så rör ihop den lite. Häll sedan på vätskan, lite i taget och blanda. När all vätska är i moset är är lent och fluffigt så rör in smöret. Smaka av med salt och se...

Små kvisttomater på grillen

Bild
Lägg småtomater på en bit aluminiumfolie som du vikt upp kanterna på. Ta på flingsalt och några kvistar färsk timjan och ringla över lite olivolja. Lägg på grillen under lock i 10-15 minuter.