Inlägg

Club Sandwich

Bild
Efter träningen igår så var vi dödshungriga gubben och jag. Det var ganska sent, vi 21- tiden och vi hade kycklingfilé i kylen. Så då gjorde vi oss en BLT var, mums. Kycklingfilé: Valfri krydda, tog bara salt å peppar idag Bacon, stek först bacon. Lägg på hushållspapper. Bryn sedan kycklingen runt om i baconfettet. Lägg över i en ugnsform och ställ mitt i ugnen på 180-200 grader till filén har en innertemp på 72 grader. Skiva upp och lägg på bröd med: Smör Majonnäs Sallad Tomter Kycklingfilé Bacon

Kanelbullar American style

Bild
Idag är det ju kanelbullens dag och då var det dags att baka lite. Jag är inte jätteförtjust i kanelbullar 🙈 Jag föredrar vaniljbullar så då tänkte jag att jag gör dom på så kallat amerikanskt vis istället så kanske det blir godare 😁 Och det blev dom 😋😋 Jag provade mig fram till en deg som blev så här: 25 g jäst för söta degar 2,5 dl röd mjölk 1 ägg 0,5 dl strösocker  0,5 dl farinsocker strö 2 tsk kardemumma  100 g smör, rumsvarmt  Ca 8,5 dl mjöl, jag använde Manitoba Cream men går bra med vanligt såklart  Värm mjölken bara lite, lite kallare än fingervarmt. Häll i en bunke och lös upp jästen. Tillsätt sockret, kardemumman och ägget. Blanda. Tillsätt nu mjölet, lite i taget och klicka ner smöret lite i taget. Låt maskinen gå i 20 min. Min deg är lite kladdig och glansig. Absolut inte hård och kompakt. Den sitter fast lite lite i botten med det gör inget om det går å jobba med den i händerna utan att det sitter fast.  Gör degen till en rund boll och lägg i bu...

Mors lapskaus

Bild
Lapskaus var min mormor grym på och jag kommer nog aldrig upp i hennes nivå, men det blir gott nog 🥰 Har aldrig fått något exakt recept av min mormor, det var bara en däsch av ditt och en däsch av datt 😂 Jag tog iallafall mått nu på hur jag gör så jag kan dela det med er 🤗 500 g rimmat sidfläsk 2 fläskkarréer 3-400 g rotselleri  8-10 potatisar 4 morötter Salt Svartpeppar  Jag vet att sidfläsket är rimmat men jag gnider in det i salt ändå, du gör som du vill 🤗 Gnider in fläsk och karré i salt och peppar. Ibland bryner jag karrén före ibland inte. Lägg i en stor kastrull. Skala rotsellerin och dela på mitten. Lägg i kastrullen. Fyll på med kallt vatten så det täcker allt. Koka upp och skumma av och låt småputtra 2-3 timmar till köttet är mört och släpper benen. Lock på.  När köttet kokat färdigt så ta upp det på en skärbräda och skär rent köttet från fett och ben. Lägg köttet i en ny kastrull eller gryta. Skär rotsellerin i mindre bitar och lägg i.  Skala och skär potatis och morötte...

Veckomeny v. 40

Bild
Här kommer förslag på meny för v 40 😊 Mån: lapskaus Tis: rester Ons: krämig pasta med kyckling  Tor: pannkakor  Fre: fläskfilégryta  Lör: pizza Sön: helstekt kyckling Brun lapskaus Krämig pasta med kyckling  Pannkakor  Fläskfilégryta  Långpannepizza  Helstekt kyckling 

Pizzadeg

Bild
Pizzadeg: Ca 7-8 dl tipo 00 eller Manitoba Cream  10g jäst 3,5 dl kallt vatten Salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 10-12 tim. under plastfolie och handduk. Dela upp i 3 delar, 250-260 g. brukar vara bra. Forma till runda bollar och lägg bredvid varandra i en form. Plasta och ställ in i kylen 2-3 dagar. Håller sig längre dock.  Blir 3 runda pizzor (eller 2 om man vill ha lite större och tjockare). Tryck ut degen för bästa resultat, kavla INTE. Önskar man ännu tjockare resultat så låt degen Efterjäsa efter utformningen. Ca 1 tim under bakduk så har du en tjockare och lite bubblig deg 😊

Pizza med köttfärs och paprika

Bild
En sats pizzadeg. Jäs minst 4 timmar men gärna över natt. Till 2 runda pizzor: 500 g blandfärs  2-3 msk tomatpuré Salt och peppar efter smak Bryn blandfärs en lätt i en stekpanna med smör. Den ska inte bli genomstekt, bara lätt brynd. Annars blir den torr och tråkig i ugnen.  Blanda i tomatpuré och smaka upp med salt och peppar. Färsen ska vara saftig, skulle den verka torr så tillsätt lite vatten, inte för mycket, det ska inte rinna.  Tryck ut pizzadegarna och ta på pizzasås och riven mozarella. Klicka sedan ut blandfärs lite här och var. Ta på strimlad paprika, gärna olika färger om du gillar det. Grädda längst ned i ugnen på en pizzasten på pizzafunktion och högsta värmen. Stenen ska vara i ugnen ca 45 min innan pizzan går in. Pizzadeg  http://williamsmatgrill.blogspot.com/2019/09/pizzadeg.html Pizzasås  https://williamsmatgrill.blogspot.com/2019/04/pizzasas.html

Hemmagjord bearnésås

Bild
Det är något visst med beasås i allmänhet och hemmagjord i synnerhet. Här är min 😋 Beasås: 300 g smält smör 6 äggulor 1/2 dl rödvinsvinäger  10-12 hela vitpepparkorn 1 dl vatten 3 små eller en storschalottenlök Färsk dragon Färsk persilja Koka upp vatten till vattenbad. Skär upp lök och ha i en kastrull med vitvinsvinäger, vatten, vitpepparkornen och ett par kvistar var av dragon och persilja.  Koka upp och låt reducera till lite mindre än hälften är kvar. Sila över det till en annan kastrull eller bunke. Vispa ner äggulorna å ställ kastrullen/bunken i vattenbadet eller direkt på plattan. Vispa till den tjockleken du vill ha. Ta bort från vattenbadet/plattan. Börja hälla i smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Lite i taget. Ta inte med bottensatsen.  Smaka upp med finhackad dragon, persilja, salt och nykvarnad vitpeppar. Vill du ha annan smak så kan du ta i t.ex lite cayennepeppar eller chipulver, det är oxå väldigt gott. Här är grunden för en klassisk bearnésås. Nu kan du ...