Inlägg

Egg Benedict

Bild
Vill man ha en riktigt god och lyxig lunch då passar väl Egg Benedict utmärkt? Galet gott ju.  Jag gjorde såhär: Hollandaisesås: 3 äggulor 150g smält smör eller margarin 2 msk vatten Ca 2 msk saft från färsk citron Salt Cayennepeppar Smält smöret. Vispa ihop äggulorna och vatten. Koka upp en kastrull med vatten. Ta av plattan och ställ skålen med äggulorna i kastrullen och vispa vispa till det tjocknar. Ta bort skålen från kastrullen och börja hälla i smöret sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar. När smöret är i (ta inte med det sista slagget i botten) så smaka av med citronsaften, salt och cayennepeppar. Pocherade ägg: Kläck ägg i en skål, använder du flera ägg så knäck i varsin skål. Koka upp vatten. När det kokat upp så stäng av plattan och häll i 1msk ättika och salta gott. Ta en visp och vispa vattnet i en cirkel så att du får som en virvel, ta då och häll i ett ägg i taget. Jag hade mina i 3-4 min och fick perfekt gula. Ta upp äggen ett och ett med en hålslev oc...

Chimichurrimarinerad fläskfilé

Bild
Chimichurri marinerad helstekt fläskfilé med klyftpotatis och gudomlig sås med lite drag i.  Min chimichurri: 2 krukor med bladpersilja 1 kruka koriander 1 vitlök  1,5 chili, färsk 1/2- 1 dl saft från en citron (smaka dig fram) 1/2 röd lök 1- 1,5 dl god olivolja Salt Mixa allt med stavmixer till en slät "sås" Fläskfilén ansade jag sedan gnida in i salt och peppar. Gnid sedan in chimichurri i hela filén. Låt verka minst en timme gärna längre.  Bryn sedan filén runt om i smör och lägg sedan över i en ugnsfast form och kör sedan färdigt den i ugnen på 200 grader i ca 20- 25 min. Låt sedan vila i 10 min innan du skär upp den. Koka ur stekpannan med ca 1 dl varmt vatten några minuter. Häll av å ställ undan. Såsen: 1/2 vitlök finhackad 1,5 chili finstrimlad- ta med några av kärnorna 4 dl grädde 2 msk kalvfond Avkoket från stekpannan 2 msk vitt vin  2 msk av chimichurrin som är kvar Salt Chiliflakes Ca 10- 12 varv med pepparkvarn Fräs vitlök och chili i smör 2- ...

Tante Ragnhilds Suksessterte

Bild
Detta är en av mina favoritkakor, barnsligt gott. Suksessterte 250g mandlar malda, jag har slutat skala då jag tycker det blir godare 5 äggvitor 150g florsocker (melis) 1/2 tsk bakpulver Mal mandlarna.  Vispa äggvitor så det blir hårt. Blanda i bakpulvret i florsockret och häll i lite i taget i äggvitorna samtidigt som du fortfarande vispar så det blir en fin tjock maräng. Häll i mandlarna och blanda runt försiktigt med en slickepott.  Häll i en springform. Grädda längst ned i ugnen på 180° i ca 40 min Krämen: 5 äggulor 150g florsocker (melis) 1,5 dl grädde 150 g smör Blanda äggulor, florsocker och grädde i en kastrull och koka upp under omrörning tills den tjocknar. Ta av plattan och låt svalna. När den svalnat så rör ned 150 g rumsvarmt smör. Bred ut fyllningen över kakan och pynta med mjölkchoklad.

Pizza med lufttorkad skinka och ruccola

Bild
Pizzadeg: Ca 7-8 dl Manitoba Cream (ett mjöl för pizza som finns i Sverige)eller tipo0 mjöl 12g jäst 3,5dl vatten, lite kallare än ljummet  Salt, jag blandar både flingsalt och vanligt salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 10-12 tim. under plastfolie och handduk. Dela upp i 3 delar, 250-260 g. brukar vara bra. Forma till runda bollar och lägg bredvid varandra i en form. Plasta och ställ in i kylen 2-3 dagar. Håller sig längre dock.  Blir 3 runda pizzor (eller 2 om man vill ha lite större och tjockare). Tryck ut degen för bästa resultat, kavla INTE. På denna är det pizzasås, riven mozzarella och färska champinjoner. Lägg på lufttorkad skinka och ruccola när den är klar.  På pizzasten i ugnen eller på grillen. I ugnen ställ stenen på gallret längst ned i kall ugn. Sätt på maxvärme på Pizza funktion (undervärme med fläkt) och låt stå i 45 min till stenen är ordentligt varm.  Pizzan ca 6-10 min. 

Pizza Margherita

Bild
Pizzadeg: Ca 7-8 dl Manitoba Cream (ett mjöl för pizza som finns i Sverige)eller tipo0 mjöl 12g jäst 3,5dl vatten, lite kallare än ljummet  Salt, jag blandar både flingsalt och vanligt salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 10-12 tim. under plastfolie och handduk. Dela upp i 3 delar, 250-260 g. brukar vara bra. Forma till runda bollar och lägg bredvid varandra i en form. Plasta och ställ in i kylen 2-3 dagar. Håller sig längre dock.  Blir 3 runda pizzor (eller 2 om man vill ha lite större och tjockare). Tryck ut degen för bästa resultat, kavla INTE. På denna är det pizzasås, en halv mozzarellaboll och färsk basilika. Ringla över lite olivolja och avsluta med lite flingsalt.  På pizzasten i ugnen eller på grillen. I ugnen ställ stenen på gallret längst ned i kall ugn. Sätt på maxvärme på Pizza funktion (undervärme med fläkt) och låt stå i 45 min till stenen är ordentligt varm.  Pizzan ca 6-10 min.  Min pizzasås  Här  

Räkfond

Bild
Fonden: 600g räkskal 1 gul lök i bitar 1 morot i strimlor 1 fänkål i bitar 2-3 msk tomatpuré  Ca 10 cm. purjolök i bitar Lägg allt i en långpanna och ställ in mitt i ugnen på 220 grader i 15 min.  Lägg över i en kastrull och fyll upp med vatten så det täcker. Koka upp och låt småputtra i ca 1 tim. Skumma av.  Sila av och låt stå ca 1,5 tim. Sila över till en ny kastrull, ta inte med bottenskrapet. Reducera till ungefär hälften. Det tog ca 1 timme. 

Bröd till soppa

Bild
1jäst 4 dl ljummet vatten 10-12 dl vetemjöl special  1/2 dl olivolja  Salt Blanda först ut jästen i vattnet. Blanda sedan resten och låt maskinen gå i 15-20 min. Jäs under plast 1 timme.  Ta upp degen och forma som en tjock limpa, tvinna den lite (använd lite mjöl om det behövs). Lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö på mjöl på brödet. Jäs i ca 30-40 min.  Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 45-50 min. Låt svalna innan du skär upp det.