Inlägg

Kokt torsk med äggsås

Bild
Koka upp en kastrull vatten med gott med salt i, lagerblad, jag tog 2 för de var så små. 20 svartpepparkorn och 10 vitpepparkorn. Lägg i fisken och låt sjuda under lock till fisken är vit och fin, ca 8-10 min.  Äggsås: 2 msk smör 2-3 msk mjöl Mjölk- till en fin kosistens 4 hårdkokta ägg Salt Peppar 3-4 msk finhackad persilja Eventuellt 1/2 fiskbuljong Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa till en klump. Tillsätt då mjölk. Ta så mycket mjölk som du tycker beroende på hur tunn eller tjock du vill ha såsen. Lägg i fiskbuljongen. Låt småputtra.  Mosa under tiden de skalade äggen med en gaffel och finhacka persiljan. Tillsätt när såsen puttrat i ca 10 min. Smaka upp med salt och peppar.  Serveras med pressad potatis och gröna ärtor. 

Carnitas på grillen

Bild
Jag ska erkänna att jag inte är det största fanet av tacos. Förens nu. Wow, det här var något helt annat än den klassiska tråkiga fredagstacosen som vi är så vana vid, iallafall hos oss. Detta är seriöst det godaste jag ätit på mycket länge. Vilka smaker! Här fullkomligen dansar smakerna salsa i munnen! Carnitas 1 benfri fläskkarré ca 1 kg. 1 sats med carnitas krydda, recept  Här  Saften från 3 apelsiner Saften från 1 lime Rensa karrén från hinnor. Gnid in i salt och sedan i kryddblandningen, gnid in ordentligt.  Jag gjorde min på grillen s.k low and slow med snakemetoden, se bilder.  När du lagt snaken så ställ en aluminiumsform med lite vatten i och saften från 1 apelsin. Se till att denna inte blir torr, efterfyll med vatten om/när det behövs.  Lägg på gallret och lägg köttet ovanför formen. Den ska inte vara över glöden. Skvisa över saften från en halv apelsin och en halv lime. Sätt på locket och håll graderna på runt 100- 110 grader. Skvisa på mer apel...

Vetetortilla

Bild
8 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver  2 nypor flingsalt 2 msk olivolja  Ljummet vatten, jag börja med 4 dl och fyller på efterhand det behövs. Degen ska vara fast och smidig Kör 10 min i maskin.  Låt vila under bakduk i 10 min.  Jag fick ut 11 st på denna. Dela upp i rundingar och kavla ut en tunn cirkel, nagga. Stek i torr stekpanna på medelvärme.  Förvara i en kökshandduk, lite fuktad och alufolie. 

Guacamole

Bild
Guacamole på mitt sätt. Jag gillar smaken av vitlök men inte när vitlöken dödar maten. Därför har jag aldrig smakat en Guacamole jag tyckt om. Tills nu, detta är min tolkning : 1 mogen avocado 0,5 Färsk chili, utan frön 0,5 liten vitlöksklyfta, finhackad Salt 1 msk torkad koriander Saften från 0,5 lime Mosa avocadon med en gaffel och tillsätt övriga ingredienser. Ställ kallt till servering. 

Mangosallad

Bild
Mangosallad : 1 paket fryst mango, 250 g 0,5 Färsk chili 2 msk finhackad Färsk koriander Lite salt Eventuellt skvisa över lite juice från lime. Lägg mangon i en skål tills den tinat. Skär chilin i ringar och tillsätt det tillsammans med resten i mangon. 

Tomatsalsa

Bild
Tomatsalsa : 4-5 kvisttomater 1 liten rödlök 0,5 Färsk chili i ringar 2 salladslökar, strimlade 0,5 kruka koriander, finhackad Lite olivolja Salt Peppar Lite limesaft Hacka ner tomaterna i en skål och blanda i resten. 

Kryddblandning till carnitas

Bild
Kryddblandning till carnitas: 4 msk paprikapulver 1 tsk vitlöksplver 1 tsk lökpulver 1 tsk vitpeppar 0,5 tsk anchochili 0,5 tsk cayennepeppar 0,5 tsk chiliflakes 2 tsk spiskummin  2 tsk oregano 0,5 msk peppar 2 tsk salt 1,5 tsk brunt farinsocker Blanda allt.