Inlägg

Bearnaisesmör

Bild
Ett fantastiskt gott kryddsmör är detta bearnésesmör. Gillar man såsen gillar man garanterar denna. Så gott på en god grillad köttbit. 4 schalottenlökar  0,5 dl vitvinsvinäger  1 dl vatten 15-20 vitpepparkorn En kvist från färsk dragon  Ett par kvistar från färsk persilja Skala och hacka löken. Behöver inte vara fint, det ska silas bort sen. Lägg i en kastrull och blanda i övriga ingredienser. Koka upp och reducera till det bara är lite vätska kvar. Sila av och låt kallna.  2 äggulor 200 g smör, rumsvarmt  Finhackad persilja Finhackad dragon Salt Vitpeppar  När den avsilade vätskan har kallnat så blanda in äggulorna med en gaffel och häll ner det i smöret. Blanda ordentligt, tar lite tid. Blanda i örterna och smaka av med salt och vitpeppar.  Lägg i en bit plastfolie och rulla ihop till en korv. Lägg i kylen minst en timme. Går utmärkt att frysa. 

Jordgubbsmilkshake

Bild
4 kulor vaniljglass 200 g färska jordgubbar 1 dl mjölk 1 tsk vaniljsocker Blanda i en mixer till en slät milkshake. Slå upp i ett stort glas och njut. 

Jordgubbspaj

Bild
En riktigt somrig och god jordgubbspaj smakar fantastiskt gott i sommarvärmen. Njut den med Vaniljsås eller glass. Färska jordgubbar, så det täcker botten på formen ordentligt  1 dl brunt socker  2 msk potatismjöl Smuldeg: 3-4 dl vetemjöl 1 dl havregryn  1 dl strösocker  1 dl ljus sirap 100 g smör, rumsvarmt  Lite salt Börja med att skära jordgubbar i skivor. Lägg i en pajform eller annan ugnsfast form. Blanda brunt socker och potatismjöl. Fördela jämnt över bären.  Ställ in i förvärmd ugn på 225 grader mitt i ugnen i ca 15 min.  Blanda under tiden degen.  Ta ut formen och rör runt lite. Fördela smuldegen jämnt över och ställ tillbaka i ugnen i ca 15-20 min. 

Verdens Beste

Bild
Verdens Beste är den norska varianten till den svenska pinocchiotårtan. Detta receptet kommer från Tine Kjøkken och jag lägger med länken till receptet  här

Jordgubbstårta med gelélock

Bild
Jag använde mig av Roy Fares recept på tårtbotten, recept  Här . Den är fylld med påse vaniljkräm.  Gelén är köpt i Norge i paket, blandade bara med 2,5 dl vatten istället för 5. Lät den stelna lite innan jag hällde på den. 

Helgrillad marinerad fläskfilé

Bild
1 fläskfilé ca 600 gram Salt Peppar 1 dl olivolja  2 msk franska örter 2 hela vitlöksklyftor med skal kvar 1 röd chili Börja med att ansa filén. Gnid in den i salt och peppar.  Blanda olja och kryddor. Skär chilin i ringar och lägg i. Tryck till vitlöken med en kniv.  Lägg filén i en fryspåse och häll på marinaden, gnid in den ordentligt. Lägg i kyl 1-2 dygn.  Grilla först på direkt värme till en fin yta, låt den gå färdigt på indirekt värme, ca 15- 20 min behöver en filé. 

Inkokt lax

Bild
1 kg laxfiléer 1 l vatten  0,5 dl ättika  1 gul lök  1 röd lök 1 morot 2 msk socker 1 msk salt 4-5 lagerblad  20- 25 vitpepparkorn  20-25 svartpepparkorn  Lägg laxen i en ugnssäker form.  Skiva löken och skär moroten i skivor och lägg i en kastrull. Blanda resten i kastrullen och koka upp. När det kokat upp så häll blandningen över laxen. Ställ in formen i en förvärmd ugn 200 grader i 10 minuter. Ta ut formen och låt den kallna. Ställ då in laxen i lagen i kylskåpet och låt stå över natt.  Gott med kokad färskpotatis, dillcreme och inlagd gurka till. Eller perfekt på ett buffébordet.  Recept på dillcreme  här