Inlägg

Rökta räkor

Bild
Då fick jag äntligen provat att röka räkor som länge har stått på planen och det var inte till besvikelse, fantastiskt gott. Tur man är med i fantastiska fb grupper som kan hjälpa en med svar på sånt man inte vet själv, jag är ju ingen van rökare. Resultatet är här 🤗 Jag använde chunks från körsbärsträd. Jag använde frysta räkor. Används färska så korta ner på tiden Tänd bara några briketter, typ som en kort snake. Ligg på mellan 80-100 grader. Lägg räkorna i en behållare med hål i på den andra sidan av kolen/briketterna.  Lägg på rökchunks, jag tog en 2- 3 nävar. Lägg på locket. Jag hade ventilen över räkorna. Mina låg i ca 20 min.  Ta av räkorna och lägg de i kylen en stund. Gärna över natten. Lakritsaioli  här

Lakritsaioli

Bild
Hörde talas om lakritsaioli och blev genast nyfiken! Detta var supergott. Jag hade räkor till. Både rökta och vanliga och det var toppen 😋 Gjorde bara en klassisk aioli och tillsatte lite lakritspulver.  Man brukar räkna ca 1,5 dl olja/ägg. Jag fyller på med olja tills jag har den tjockleken jag önskar 😊 Det går att använda lime eller citron.  Jag är som ni nu vet inte förtjust när vitlök tar över alla smaker så här använde jag en halv klyfta. Du tar så mycket eller lite som du önskar 👌 1 helt ägg  1 äggula Ca 1, 5 dl rapsolja  Lite salt Lite saft från lime eller citron 0,5 vitlöksklyfta eller mer om du önskar 1 knivsudd dijonsenap 1 krm lakritspulver  Häll allt utom lakritspulvret i en bunke. Kör ihop med stavmixer. Låt den stå i botten tills den gått ihop. Häll sedan i mer olja i en tunn stråle tills önskad tjocklek medans stavmixern går.  Smaka av med om det behövs mer salt, lime eller senap.  Rökta räkor  här Rör ner ca 1 krm lakritspulver. 

Surdegsbröd

Bild
Äntligen lyckades jag med mitt surdegsbröd. Mitt första bröd blev aldrig riktigt färdiggräddat. Jag fick då till mig att det var underjäst så nu utökade jag jästiden med 13 timmar i kylskåp utöver jäsningen i rumstemperatur. Brödet är förmodligen inte perfekt och experter har nog sina invändningar. Men jag är supernöjd och brödet smakar fantastiskt gott 😋 Jag följde till stora delar recept efter Martin Johansson, på www.paindemartin.se med några justeringar, jag länkar till receptet  här , det är det översta. På punkt 1 använde jag endast rustique stenmalet vårvetemjöl. (detta mjöl användes i resten av baket oxå).  Jag använde flingsalt istället för vanligt salt på punkt 3 och även på punkt 3 så tillsatte jag lite mera vatten då jag tyckte att degen var lite för fast. Svårt å säga hur mycket vatten, men en klunk typ. Degen blev då väldigt kladdig och fastande i fingrarna lite vid hantering. Jag gjorde 4 vikningar efter den första timmen med 30 min mellanrum, sedan fick den jäsa ostört...

Dirty fries

Bild
Det här är så gott och kan varieras efter humör och smak i all oändlighet 😊 Ät som de är som snax eller använd som tillbehör 😋 Idag användes färdiga frysta strips. Kör dom antingen i fritös eller varmluftsugn med salt. Gör under tiden ostsåsen 2 msk smör 1 msk mjöl Ca 1,5- 2 dl mjölk 1 paket cheddarost (hamburgerost)  Smält smör och vispa i mjölet. Häll i lite mjölk i taget. Det ska vara ganska tjockt men inte föör tjockt. Ta i osten i bitar, rör ned och låt stå på svag värme så såsen tjocknar lite. Antingen låter du såsen vara som den är nu eller så hottar du upp den.  När stripsen är klara ta ut dom och häll på ostsås, finhackad rödlök, finhackad salladslök och jalapeño. 

Grillade ribs, hamburgare och coleslaw

Bild
En riktigt härlig grillmåltid är precis vad som behövs ibland 😊 Recepten har jag delat tidigare men lägger med länkarna så ni snabbt kan hitta dem 😊 Coleslaw  recept Ribs  recept Rub till ribs  recept  Burgare  recept

Morotsrulltårta

Bild
Denna blev fantastisk god och älskar du morotskaka kommer du älska denna 😋 3 ägg  1,5 dl socker 2 msk mjölk  2 dl vetemjöl  2 tsk kanel 1 tsk mald ingefära  1 tsk mald kardemumma  1 tsk bakpulver  1,5 dl finrivna morötter  Fyllning  200 g philadelfiaost  1 dl florsocker  50 g rumsvarmt smör  2 tsk vaniljsocker  Sätt på ugnen på 250 grader över och undervärme.  Vispa ägg och socker ljust och pösigt.  Rör i mjölken.  Blanda ner alla torra ingredienser och rör runt. I med morötterna och blanda.  Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smörj den med smör.  Häll på smeten och fördela jämnt. Ställ mitt i ugnen i ca 5 min.  Ta ut kakan. Strö på socker på hela kakan. Lägg på ett bakplåtspapper uppepå och vänd upp kakan på ett galler.  Riv försiktigt av bakplåtspapperet. Låt svalna.  Vispa ihop ingredienserna till Cream cheesen så den blir slät. Fördela jämnt över kakan när den svalnat. Spara lite frostig till pynt.  Rulla ihop tårtan med hjälp av bakplåtspapperet. Ställ in i kylen i ca 20-30 m...

Coleslaw

Bild
Coleslaw tycker jag är fantastiskt gott till grillat eller varför inte byta ut dressing och grönsaker på burgaren med coleslaw, magiskt 😋 Jag höftar det mesta men har iallafall gjort ett ca recept hur jag gör 😊 Jag tycker om när den görs ganska krämig så den får satt sig ordentligt i kylen, gärna ett dygn men prova dig fram vad du gillar bäst 🤗 Ca 300g strimlad vitkål  3 finstrimlade morötter 1/2 finstrimlad röd lök 1-2 tsk dijonsenap 3 dl creme fraiche  3-4 msk majonäs  Blanda allt och smaka upp med salt och nykvarnad svartpeppar.