Inlägg

Choronsås

Bild
Choronsås är en beavariant med tomatpuré i. Man kan ta i tomatpurén som den är men jag tycker om att rosta den lite först, den får lite mer karaktär och djup då. 300 g smält smör 6 äggulor 1/2 dl rödvinsvinäger  10-12 hela vitpepparkorn 1 dl vatten 3 små eller 1 stor schalottenlök Färsk dragon Färsk persilja 2 msk tomatpuré  1 msk rapsolja  Rosta tomatpurén i rapsoljan i ca 1- 1,5 min. Ställ åt sidan.  Koka upp vatten till vattenbad. Ta av bladen av kvistarna till dragonen och persiljan. Finhacka och lägg undan. Använd kvistarna i koket.  Skär upp lök och ha i en kastrull med rödvinsvinäger, vatten, vitpepparkornen och ett par kvistar var av dragon och persilja. Koka upp och låt reducera till lite mindre än hälften är kvar. Sila över det till en annan kastrull eller bunke. Vispa ner äggulorna å ställ kastrullen/bunken i vattenbadet eller på en platta. Ta vattenbad om du är osäker. Vispa till den tjockleken du vill ha. Ta bort från vattenbadet eller plattan.  Börja hälla i smöret i en t...

Gyros

Bild
Här har jag provat gyros på rotisserie och det blev ju fantastiskt gott. Serverades med hemmagjorda gyrospita, tzatziki eller kebabsås, pommes, tomat, sallad, rödlök och gurka.  2 kg fläskkarré, hel 1 dl olivolja  3 msk saft från citron  1 kruka timjan  1 kruka rosmarin 1 kruka oregano 2 vitlöksklyftor  2 msk flytande honung  Salt Svartpeppar  Skär upp karrén i tunna skivor. Lägg i en bunke och salta gott.  Finhacka de färska örterna. Lägg de i en skål. Finhacka vitlöken eller som jag gör, skär upp i större bitar och låt de ligga med, ta isåfall ut dom när det är dags att grilla. Häll på olivolja, citronsaft och honung. Salta och dra några rundor med pepparkvarnen. Blanda och häll över köttet. Gå i med händerna och massera in marinaden ordentligt i köttet.  Sätt på plast och låt stå i kylen minst 2 timmar och dra till sig smakerna men helst över natten. Tänd upp grillen för indirekt grillning. Jag la briketter på båda sidor och lämnade mitten fri. Ställ en aluminiumsform i mitten på bo...

Tzatziki

Bild
2 dl grekisk yoghurt 0,5 gurka 1,5 tsk salt 1 finriven vitlöksklyfta  1 tsk olivolja  Salt Mynta efter smak Börja med att dela gurkan på mitten och gröp ur kärnhuset med en sked. Grovriv gurkan och strö på 1,5 tsk salt. Låt stå en stund.  Blanda ihop yoghurten med den finrivna vitlöken.  Kram ur all vätska ur gurkan och lägg den i yoghurten. Ta i olivoljan och smaka upp med salt och mynta. 

Platta pitabröd

Bild
Här har jag gjort platta pitabröd som passar perfekt till t.ex gyros. Dessa ska inte öppnas som vanliga pitabröd utan man lägger på fyllningen och sedan rullar ihop den som en rullkebab. Superenkla och snabba att laga.  10 st: 1 jäst  5 dl ljummet vatten Salt 1 tsk socker  1 msk olivolja 11-12 dl vetemjöl special Blanda ut jästen med vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ihop till en smidig deg.  Dela upp i 10 lika stora delar och rulla till bollar. Täck med bakduk och låt jäsa i 20 min. Kavla ut varje del till en runding.  Värm en torr stekpanna och stek ca 2 min på båda sidor. Förvara i en handduk. Dessa kan förberedas i god tid och sedan när det dags att äta så pensla de lite lätt med olivolja och ge dom en kyss på grillen 🥰 Goda oxå att bara doppa i tzatziki och äta 😋

Pannbiff

Bild
1 kg blandfärs 1 dl ströbröd 3 dl mjölk 1 gul lök 2 ägg Salt Peppar Riv i muskotnöt efter smak Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå ca 5- 7 min. Finhacka och stek löken i först i rapsolja i några minuter. Tillsätt sedan smör när löken börjar ta färg och stek ytterligare några minuter tills löken mjuknat och fått fin färg. Lägg i köttfärsen i mjölkblandningen och knäck i 2 ägg. Tillsätt löken och kryddor. Blanda försiktigt så allt blandas men blanda inte för mycket, då kan de bli sega. Hetta upp en panna med rapsolja och smör. Forma biffar och lägg i pannan. Stek i ca 2- 3 minuter på varje sida. Lägg över i en ugnsform. När alla är stekta så ställ in i ugnen på ca 150 grader i 15 min. Jag kokar nu ur pannan med lite vatten och eventuellt 1-2 tsk dijonsenap när jag stekt färdigt biffarna, som får koka ned lite, sila.  Efteråt så steker du löken: Stekt Lök: 3-4 gula lökar Salt Peppar Neutral olja Smör Skala lökarna och dela på mitten. Skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med olj...

Flankburgare

Bild
En burgare på rester av gårdagens grillade flankstek. Ljust bröd, gärna surdeg Smält smör Sallad Tomat Bacon Bearnésås, köpt kall eller gör egen Grillad flankstek Smält smör och pensla på bröden på båda sidor.  Grilla bröden.  Jag värmde på flanken i ett foliepaket på indirekt värme några minuter.  Bygg burgaren med bea i botten och på toppen.  Flanksteken: Salta flanken runtom. Lägg den på direkt värme på grillen. Det går fort, några minuter på varje sida bara. Kör den till önskad temp, helst inte över medium. Låt den vila 10- 15 min och skär upp den i tunna skivor. Skär Mot fibrerna. Toppa med flingsalt och några drag med pepparkvarnen. Här serverat med klyftpotatis gjorda på bakpotatis. Behåll skalet på och klyfta dom i stora klyftor. Lägg på plåt, ringla över olivolja och flingsalt. Jag körde de på varmluft på 210 grader. Håll koll och vänd på dem efter ca 20 min. Ta dem när de känns krispiga.  Recept på hemmagjord beasås om nån vill göra det istället för att köpa finns  Här

Tonfiskbaguette

Bild
Här har jag köpt baguetten färdig vilket passar bra till en snabb spontanlunch, men man bakar den enkelt själv om man har tid och lust såklart.  Tonfiskröra: 1 burk tonfisk i vatten 0,5 finhackad rödlök  2,5 dl creme fraiche  0,5- 1 dl majonnäs Hackad persilja Salt peppar Salladsblad Tomat Gurka Häll av tonfisken och låt den rinna av.  Finhacka lök och persilja.  Blanda tonfisk med creme fraiche, majo, lök och persilja. Salta och peppra.  Skär ett snitt mitt uppepå baggisarna. Ta lite smör om du vill.  Lägg sedan i salladsblad och fyll i tonfiskfyllningen. Toppa med tomat och gurka.