Choronsås
Choronsås är en beavariant med tomatpuré i. Man kan ta i tomatpurén som den är men jag tycker om att rosta den lite först, den får lite mer karaktär och djup då.
Börja hälla i smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Lite i taget. Ta inte med bottensatsen.
300 g smält smör
6 äggulor
1/2 dl rödvinsvinäger
10-12 hela vitpepparkorn
1 dl vatten
3 små eller 1 stor schalottenlök
Färsk dragon
Färsk persilja
6 äggulor
1/2 dl rödvinsvinäger
10-12 hela vitpepparkorn
1 dl vatten
3 små eller 1 stor schalottenlök
Färsk dragon
Färsk persilja
2 msk tomatpuré
1 msk rapsolja
Rosta tomatpurén i rapsoljan i ca 1- 1,5 min. Ställ åt sidan.
Koka upp vatten till vattenbad.
Ta av bladen av kvistarna till dragonen och persiljan. Finhacka och lägg undan. Använd kvistarna i koket.
Skär upp lök och ha i en kastrull med rödvinsvinäger, vatten, vitpepparkornen och ett par kvistar var av dragon och persilja. Koka upp och låt reducera till lite mindre än hälften är kvar. Sila över det till en annan kastrull eller bunke.
Vispa ner äggulorna å ställ kastrullen/bunken i vattenbadet eller på en platta. Ta vattenbad om du är osäker. Vispa till den tjockleken du vill ha. Ta bort från vattenbadet eller plattan.
Börja hälla i smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Lite i taget. Ta inte med bottensatsen.
Rör ned tomatpurén.
Smaka upp med finhackad dragon, persilja, salt och nykvarnad vitpeppar.
Smaka upp med finhackad dragon, persilja, salt och nykvarnad vitpeppar.
Tyvärr får jag inte fram färgen riktigt på såsen, den är mer röd i verkligheten 🙂
Kommentarer
Skicka en kommentar